Nieuwe informatie Wind op Isselt

Algemeen

Op deze pagina plaatsen we regelmatig nieuwe informatie.

Ontwikkelaar Wind op Isselt is bekend

Na een uitgebreide inschrijvingsprocedure voor de bouw en exploitatie van windturbines op bedrijventerrein Isselt is er een winnaar: Renewable Energy Factory BV. Inmiddels heeft Gemeente Amersfoort met deze ontwikkelaar een optieovereenkomst getekend voor de bouw en exploitatie van een windturbine op grond van de gemeente.   

Inschrijvingsprocedure  

De inschrijvingsprocedure voor de selectie van een ontwikkelaar bestond uit meerdere stappen. 

In september 2024 startte de gemeente Amersfoort de  openbare inschrijvingsprocedure voor een ontwikkelaar van windturbines op industrieterrein Isselt. We hebben alle inschrijvingen beoordeeld op de gunningscriteria. Vijf aanbieders zijn geselecteerd en uitgenodigd om met een bod te komen. Dit hebben 4 ontwikkelaars gedaan voor de deadline van 5 december 2024.   

Op basis van de beste prijs is vervolgens een optieovereenkomst gegund aan Renewable Energy Factory BV (hierna REF). De andere aanbieders hadden de mogelijkheid om binnen 6 weken een kort geding aan te spannen om de gunning aan te vechten. Hier is geen gebruik van gemaakt. 

Vervolgens heeft de gemeente een optieovereenkomst met REF ondertekend. Dat betekent dat REF de kans krijgt om een windturbine te bouwen en te exploiteren op grond van de gemeente Amersfoort. Hiervoor moet REF zelf een omgevingsvergunning  aanvragen. 

Hoe gaat de ontwikkelaar verder?  

Wat REF gaat doen:

  • Het Waterschap Vallei en Veluwe wil ook samenwerken met de winnaar van de inschrijving, voor een stuk grond dat zij bezitten. Dat betekent dat het waterschap en REF gesprekken voeren over de bouw en exploitatie van de 2e windturbine op grond van het Waterschap.
  • REF gaat het plan voor Wind op Isselt vervolgens verder uitwerken en vraagt de omgevingsvergunning aan. Dit betekent dat zij ook de milieuonderzoeken, waar nodig, actueel maken. 
  • Gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat de opbrengst van de opgewekte energie ten goede komt aan inwoners van Amersfoort en Soest. Daarom stellen we eisen aan lokaal eigendom van minimaal 50%. REF gaat in gesprek met de lokale energiecoöperatie Samen Energie Amersfoort/Soesterwijkwiek, de oorspronkelijke initiatiefnemers van Wind op Isselt. 
  • REF gaat aan tafel bij de omgevingsadviesraad om met als doel om afspraken te maken, die worden vastgelegd in een omgevingsconvenant . 

Rol gemeente en het verdere proces   

In de afgelopen jaren had de gemeente een dubbele rol: naast de partij die kaders stelt en besluiten neemt vanuit het algemeen belang, was de gemeente ook de initiatiefnemer of ontwikkelaar. Met de komst van een ontwikkelaar verandert de rol van de gemeente. 

De gemeente ondersteunt de ontwikkelaar in de stappen die nodig zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen, voor het afwijken van het omgevingsplan. Ook blijft de gemeente betrokken bij de omgevingsadviesraad. 

Na behandeling van de aanvraag van de omgevingsvergunning door REF neemt de gemeente hierover een ontwerpbesluit. De gemeenteraad geeft daarna een bindend advies. 

Daarnaast leggen we het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken voor 6 weken ter inzage. In deze periode kan iedereen een zienswijze indienen over het ontwerpbesluit. Daarna neemt het college een besluit over het al dan niet verlenen van de omgevingsvergunning. Hierbij nemen we de zienswijzen mee. Het advies van de gemeenteraad is bindend.

Lees via de link het collegebericht.