Dierenwelzijn
Algemeen
Amersfoort moet een fijne plek zijn voor mens en dier. Omdat dieren niet zelf kunnen vertellen hoe het met ze gaat of wat ze nodig hebben, moeten wij als mensen zorgen dat ze een goede leefomgeving hebben. Om daarvoor te zorgen stellen we als gemeente dierenwelzijnsbeleid op. Belangrijk daarbij is de waarde van het dier.
Dierenwelzijnsbeleid
De gemeenteraad heeft op 9 juli 2024 het deelomgevingsprogramma dierenwelzijn vastgesteld. Bij het nieuwe dierenwelzijnsbeleid is ook een uitvoeringsagenda opgesteld.
De vaststelling van het dierenwelzijnsbeleid is belangrijk omdat vanaf nu de belangen van dieren worden meegewogen bij elke gemeentelijke beslissing. Daarmee is Amersfoort de eerste gemeente in Nederland die met een afwegingskader komt om dierenbelangen een plek te geven bij elke gemeentelijke beslissing. Het afwegingskader is onderdeel van het dierenwelzijnsbeleid.
We zetten hiermee een unieke stap voor Amersfoort. Hiermee wordt de gemeente gedwongen om bewuste keuzes te maken, waarin het belang van dieren in alle gemeentelijke beslissingen wordt meegewogen. Dat maakt dit beleid uniek in Nederland. En we verwachten hiermee andere gemeenten te inspireren soortgelijk beleid te ontwikkelen.
Actueel
Wolf
De wolf wordt steeds vaker in Nederland gezien. Ook in de provincie Utrecht en rondom Amersfoort. De wolf is ongevaarlijk voor mensen. Het is een schuw dier dat over het algemeen mensen mijdt. De afgelopen maanden is het in Utrecht voorgekomen dat een wolf actief een hond benadert. Daarbij vertoonde de wolf nieuwsgierig en onderzoekend gedrag. Op de website van de provincie staan tips wat je kunt doen als je een wolf tegenkomt.
De provincies zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid in relatie tot de komst van de wolf. Er is een interprovinciaal wolvenplan waarin staat hoe de provincies hiermee omgaan.
Heb je dieren en schade die vermoedelijk door een wolf komt? Maak dan melding via de website van BIJ12.
Vogelgriep
Lees meer over de vogelgriep op de webpagina Vogelgriep.
Dier in nood? Bel 144
Kom je een dier tegen dat in nood verkeert? Bel dan 144. Op de website van de dierenbescherming lees je meer over wat je zelf kunt doen om een dier in nood te helpen.
Huisdieren
Huisdieren zijn afhankelijk van de zorg van de mensen waar ze bij wonen. Daarom is het belangrijk dat de mensen die voor een dier zorgen weten wat hiervoor nodig is. Een dier heeft goed en genoeg voedsel nodig, een geschikte verblijfplaats en (regelmatig) medische zorg. Sommige dieren moeten worden uitgelaten en in contact kunnen komen met soortgenoten en kunnen spelen. En in bijzondere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij warm weer, heeft een dier ook speciale behoeften.
Een nieuw huisdier?
Als je van plan bent om een dier in huis te nemen is een goede voorbereiding belangrijk. Welk huisdier past bij je? Hoeveel tijd en aandacht heeft een dier nodig en wat zijn de kosten? Om een goede keuze te maken is er informatie te vinden op de website van het LICG.
Chippen
Huisdieren kunnen soms verdwalen of zoekraken. Daarom is het belangrijk (en vaak verplicht) om deze te laten chippen. Vergeet ook niet om de chip te registreren, dan is de kans veel groter dat het dier weer veilig thuiskomt. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Dierenbescherming.
Ik heb hulp nodig
Het kan gebeuren dat het niet meer lukt om goede zorg te geven aan een huisdier. Informatie hoe je hier mee om kunt gaan is te vinden op de website van de Dierenbescherming.
Soms is het moeilijk om (bijkomende) kosten op te brengen die horen bij het zorgen voor een huisdier. Mocht dat het geval zijn, dan zijn er soms mogelijkheden voor financiële tegemoetkomingen. Voor inwoners met een inkomen op bijstandsniveau heeft de gemeente een regeling voor een bijdrage aan dierenartskosten.
Als het lastig is om (tijdelijk) voedsel voor een dier te kopen, dan biedt de dierenvoedselbank in sommige gevallen een optie. Als je minder goed voor je huisdier kan zorgen, dan heeft de Dierenbescherming het project Dierenbuddy.
Huisdier in nood – wat kan ik doen?
Een huisdier kan in nood verkeren, bijvoorbeeld omdat het iets heeft gegeten dat voor het dier giftig is of omdat het is verwond. In dat soort gevallen breng je het dier zo spoedig mogelijk naar een dierenarts. Maar soms is direct handelen noodzakelijk. Lees meer over EHBO bij dieren.
Extra aandacht bij hele hete dagen
Op hele warme dagen hebben huisdieren extra aandacht nodig. Informatie over het effect van hitte op huisdieren en wat je kunt doen staat op de website van LICG.
Vrij levende dieren
Vrij levende dieren zijn dieren die in of rond de stad leven en in hun leefomgeving beïnvloed worden door menselijke beslissingen. Er zijn bijvoorbeeld allerlei dieren die zich nestelen in of bij menselijke bouwwerken, zoals de gierzwaluw en de vleermuis. Als wij deze bouwwerken slopen of renoveren heeft dat dus direct gevolgen voor dieren. Deze dieren zijn belangrijk voor de ecosystemen in en rond de stad. Om rekening te houden met vrij levende dieren en hun bescherming heeft de gemeente een Soortenmanagementplan.
Dier in nood
We hebben als mens een zorgplicht ten aanzien van vrij levende dieren. We mogen geen schade toebrengen aan dieren of hun leefomgeving. Dieren in nood moeten we helpen. De Dierenambulance vervult daarin een belangrijke taak. Zij verlenen medische hulp aan dieren die dit nodig hebben. De Dierenambulance handelt op basis van meldingen uit de stad.
Het is vaak best ingewikkeld om precies te bepalen of een vrij levend dier hulp nodig heeft. Soms is het voor het dier beter om het met rust te laten. Kijk voor meer informatie op de website van De Dierenambulance.
Educatie
Het Centrum voor Milieu en Natuureducatie (CNME) biedt programma’s en lessen aan scholen over de omgang met de natuur en een respectvolle omgang met (vrij levende) dieren. In het Groene Huis is veel informatie te vinden over dieren die in en om Amersfoort wonen en leven.