LES-café over mobiliteit en groen in de openbare ruimte

Hoe maken we van Langs Eem en Spoor en het Soesterkwartier een groen en goed bereikbaar gebied waar vooral wandelaars en fietsers, maar ook (deel)automobilisten welkom zijn?

Dat was het onderwerp van het vierde Langs Eem en Spoorcafé op woensdag 19 juni 2024. Na een gezamenlijke inleiding ging het gesprek verder aan verschillende thematafels. 

Wensen, behoeften en aandachtspunten

In Langs Eem en Spoor gaan fietser, voetganger en deelvervoer straks voor op de eigen auto. Dankzij goede verbindingen met station Amersfoort Centraal is openbaar vervoer altijd dichtbij. Aanpassingen aan onder andere rotonde De Nieuwe Poort maken Langs Eem en Spoor en het Soesterkwartier straks vlot en veilig bereikbaar.

Door de 5 deelgebieden van Langs Eem en Spoor en het Soesterkwartier met elkaar te ontwikkelen, voegen we iets bijzonders toe aan onze stad. Een nieuwe plek waar iedereen welkom is om te wonen en werken, spelen en sporten, ontspannen en ontmoeten. Op de pleinen, in het groen of langs het water van de Eem. Want mensen voelen zich lekkerder met veel variatie in hun leefomgeving.

In de gesprekken werden wensen, behoeften en aandachtspunten van de bezoekers aan de gemeente meegegeven voor mobiliteit en groen. De komende jaren bekijkt de gemeente deze reacties. Waar het kan werkt zij die verder uit in de plannen voor Langs Eem en Spoor en het Soesterkwartier.  

(Groene) verbindingen 

Aan de thematafel over (groene) verbindingen ging het gesprek vooral over de fiets- en wandelverbindingen in en tussen de wijken. 

  • Zorg dat veelgebruikte fietsroutes altijd bereikbaar zijn. Sluit ze niet af tijdens evenementen, zoals bijvoorbeeld het Smallepad tijdens festival Lepeltje Lepeltje.
  • Beperk het fietsen door de groene zone tussen Dollardstraat en Amsterdamseweg; maak van de Puntenburgerlaan de hoofdfietsroute door die in te richten als fietsstraat. Zorg in ieder geval voor een goede afweging als het gaat om het maken van keuzes voor de fietsroute.
  • De voetgangersbrug over het spoor vinden de meeste mensen een goed idee. Zeker als de verbindende wegen worden ingericht als fietsstraat; bijvoorbeeld van de Wagenwerkplaats naar de Noordewierweg. 
  • Als de Groengordel een park is voor nieuwe bewoners van Langs Eem en Spoor, maak het dan een meer aansluitend geheel. Geen versnippering zoals met het populierenbos of een veelheid aan hekwerken! 
  • Houd aandacht voor een betere OV-verbinding met het USP. De huidige bussen zijn te druk en misschien ook wel te duur voor een deel van de mensen.

De Nieuwe Poort & Noordewierweg 

De tijdelijke maatregelen die vorig jaar zijn getroffen om rotonde De Nieuwe Poort overzichtelijker en veiliger te maken blijken effectief. Op deze projectpagina lees je de laatste stand van zaken rond het onderzoek om De Nieuwe Poort ook voor de lange termijn nog veiliger te maken. 
Aannemer KWS Infra B.V. start eind september of begin oktober 2024 met de werkzaamheden aan de Noordewierweg. Dat betekent dat vanaf dat moment tot eind 2025 steeds een stukje van de straat is opgebroken. Wil je weten hoe de planning eruit ziet en hoe je op de hoogte blijft van het laatste nieuws? Kijk op de projectpagina van de Noordewierweg hoe je de KWS Bouwapp installeert op je smartphone of tablet. 

Parkeren 

Aan de thematafel Parkeren gingen gesprekken over (het behoud van) parkeerruimte bij winkels en andere voorzieningen en de noodzaak van het invoeren van betaald parkeren in het Soesterkwartier. De wijk loopt wat betreft de parkeerdruk tegen zijn grenzen aan.

Het idee om parkeervakken (tijdelijk) te vervangen door groenvakken lijkt niet heel populair. Er is meer animo om parkeerplekken (tijdelijk) te gebruiken voor het opwekken/opslaan van wind- en zonne-energie voor lokaal gebruik door bijvoorbeeld winkels en andere voorzieningen. 

In Langs Eem en Spoor gaan fietser, voetganger en deelvervoer voor op de eigen auto. Opvallend was daarom de ervaring van een bezoeker dat aanbieders van deelvervoer nieuwe leden weigeren wanneer zij 75 jaar of ouder zijn. Dit is voor Gemeente Amersfoort reden om deze bewering nader te onderzoeken. 

De komende weken vinden er stadsbreed gesprekken per wijk plaats over het parkeerbeleid. Meer daarover lees je op de pagina In gesprek met Amersfoort

Soesterpark/ecologie

In de laatste week van mei stonden we al op 5 plekken door de hele wijk met informatiepanelen over het project Soesterpark. Tijdens het Langs Eem en Spoorcafé spraken we ook nieuwe mensen over de plannen voor onder andere een looproute om en door de wijk, het vergroenen van bepaalde plekken en speelplekken voor kinderen en jongeren. Fijn dat ook deze bewoners bevestigen dat we op de goede weg zijn met de plannen. De opmerkingen uit het Langs Eem en Spoorcafé voegen we samen met alle andere opgehaalde input. Hiermee verrijken we de plannen in een voorlopig ontwerp. 

Wil je weten over Soesterpark? De informatiepanelen zijn te bekijken in het Projectenhuis aan de Noordewierweg 127. 

Klimaat

Aan de thematafel Klimaat ging het gesprek vooral over de kansen die er liggen voor het toevoegen van koelte door groen en schaduw. 

  • Maak groene tuinen de norm voor tuinen in Langs Eem en Spoor. En zet de Tuinmaatjes van het Soesterkwartier in als ambassadeurs voor de aanleg van geveltuinen. 
  • Kan Gemeente Amersfoort met de woningcorporaties in gesprek over het vergroenen van tuinen bij huurwoningen? Een vertrekkend huurder zou contractueel verplicht moeten worden de tuin vrij van tegels en andere verharding op te leveren. Nieuwe huurders kunnen de tuin dan zelf klimaatbestendig inrichten, al dan niet met een startsubsidie van de corporatie en/of gemeente. 
  • Hoe gaan de plannen van Langs Eem en Spoor om met het grondwater? Natte kelders zijn een bekend probleem in het Soesterkwartier. In sommige deelgebieden is de bodem verontreinigd. Is er kans dat die verontreiniging zich via het grondwater verspreid als er gebouwd gaat worden? 
  • Hoe is/wordt de lokale waterberging bij bestaande en nieuwe woningen geregeld? Regenpijpen afkoppelen op de eigen tuin of een regenwaterriool is een mogelijkheid. Denk ook aan het opvangen van water in grote zakken tot 4 kuub onder de kruipruimte die met een pomp zijn aangesloten op het watersysteem van het huishouden. 
  • Bezoekers reageren enthousiast op de kaarten die laten zien dat iedereen in Langs Eem en Spoor en het Soesterkwartier binnen 300 meter van een koele plek moet wonen. Die plekken moeten dat wel uitnodigend, sociaal veilig en makkelijk toegankelijk zijn, liefst via meerdere toegangen. 
  • Wat wel opvalt is dat de meeste koele plekken verblijfsplekken zijn, zoals parkjes of groenstroken. Het ontbreekt aan volledige groene straatjes. Is dit een idee voor delen van Langs Eem en Spoor?