Projectenpagina Juliana van Stolbergbuurt
Algemeen
De Juliana van Stolbergbuurt is een wijk waar we samen werken aan prettig samenleven, duurzaamheid en buurtverbinding. Op deze pagina vind je een overzicht van lopende en geplande projecten, initiatieven van bewoners en partners, en manieren waarop jij kunt meedoen. Van het verwelkomen van nieuwe buren tot het organiseren van opruimacties en het aanleggen van een watertappunt: samen maken we de buurt groener, socialer en nog fijner om in te wonen!
Prettig samenleven
Project Welkom nieuwe bewoners huurwoningen
Melissa de Ruijter is de buurtbeheerder van de Juliana van Stolbergbuurt voor Portaal. Om nieuwe bewoners een warm welkom te geven in de wijk, nodigt ze hen uit voor een kennismakingsgesprek.
Bewonersdag 5 april
Als inwoner van de Juliana van Stolbergbuurt ben je van harte uitgenodigd voor de bewonersdag op zaterdag 5 april. Architecten laten de eerste schetsontwerpen voor de herinrichting van de buitenruimte zien. Je kunt feedback geven en zelf mee-ontwerpen aan de schetsen. Er zijn ook verschillende gezellige, sociale activiteiten voor en door de buurt. En natuurlijk is er ook een heerlijk hapje en een drankje. Dus kom vooral kijken. Het programma duurt van ongeveer 10:30 tot 15:30 uur. Je vindt ons met marktkramen en grote tenten bij de Graaf Janlaan en bij het Graaf Engelbertpad.

Opknappen buitenruimte
Watertappunt Juliana van Stolbergpark
Gebruikers willen graag een watertappunt in het park. Die wordt begin 2025 aangelegd.

Kansenkaart openbare ruimte
Tijdens de bewonersbijeenkomst op 24 september hebben we in de gesprekken aan tafel veel knelpunten en kansen gehoord over de buitenruimte. Dit is waardevolle informatie die we meenemen in het ontwerpproces. We hebben de informatie gebundeld in een kansenkaart die op 2 plekken in de wijk te bekijken is; op de Graaf Janlaan en langs het fietspad in het park.

Afvalprikvrijwilligers
Verschillende vrijwilligers in de buurt houden samen de buurt schoon. Elke twee weken gaan ze samen op pad om zwerfvuil in hun straat op te ruimen. Anne de Vries gaat elke zaterdag in de oneven weken op stap in de Graaf Janlaan. Om een uur of 10 begint ze bij de ondergrondse containers op Graaf Janlaan 15. De komende data zijn: 21 december 2024, 4 januari 2025, 18 januari 2025 en 1 februari 2025.
Wie mee wil doen is welkom, aanmelden is niet nodig. Kom gewoon.
Je kan zelf een gratis afvalgrijper aanvragen bij de gemeente Amersfoort. Dat kan via de pagina Zwerfafval. Neem je ook zelf een vuilniszak of emmer mee?
Goed contact met je buren
Ruimtemakers
Deze gezellige ruimtemakers zijn bedoeld als extra ontmoetingsplek voor de buurt. In het voorjaar en in de zomer van 2025 hebben ze een tijdelijk plekje in de buurt.

Bewonersavond 21 oktober 2024
Tijdens de bewonersbijeenkomst van 21 oktober hebben de aanwezigen gedeeld hoe ze zich individueel al inzetten voor de buurt. Ook is uitgewisseld wat we nog meer voor elkaar zouden kunnen krijgen als we krachten bundelen. Hier kwamen mooie ideeën uit voort. Zo was er veel enthousiasme om iets aan afval in de straat te doen, groen toe te voegen aan de buurt en om contact te stimuleren tussen buren. Er is een actieve bewoners appgroep om elkaar blijvend te inspireren en te helpen.

Verkennen mogelijkheden ontmoetingsruimte voor de buurt
Onderzoeken of we een huiskamer in de Juliana van Stolbergbuurt kunnen maken, om mensen met elkaar te verbinden. Hier is nu weinig voor bewoners, terwijl er wel behoefte is aan elkaar ontmoeten.
Jongerenbus in het park
Jongeren in de wijk geven al langere tijd aan dat ze graag een plek willen hebben waar ze elkaar en de jongerenwerker kunnen ontmoeten. Vanuit het contact met elkaar kunnen er weer nieuwe initiatieven ontstaan die bijdragen aan de leefbaarheid van de Juliana van Stolbergbuurt. Daarom zijn we blij dat de Jongerenbus nu elke dinsdag van 15.00 tot 16.30 uur in het park staat.

Buurtinformatieborden
Goed contact is belangrijk. In 2025 willen we buurtinformatieborden plaatsen zodat ook niet digitale buurtbewoners mee kunnen krijgen wat er allemaal in de buurt te doen is en gaat gebeuren.
Plankaart
De plankaart laat zien hoe de openbare ruimte in de Juliana van Stolbergbuurt in Amersfoort opnieuw ingericht wordt. De kaart toont de Appelweg, Charlotte de Bournonlaan, Gravin van Burenlaan, Graaf Adolflaan, Graaf Hendriklaan, het Van Stolbergpark, Graaf Engelbertpad, Graaf Renatushof, Graaf Geraldlaan, Graaf Willemlaan, Graaf Lodewijklaan en Graaf Janlaan. De omliggende straten zoal de Leusderweg, Van Campenstraat, Westerstraat en Pieter Bothlaan zijn ook zichtbaar, maar horen niet bij het projectgebied. De straten worden weergegeven in bakstenen, fietspaden in rood asfalt en trottoirs in een andere kleur stenen. Parkeerplaatsen zijn aangeduid met grasklinkers, dat zijn stenen waar gras doorheen kan groeien.

Het park blijft zoals het is en de meeste bomen blijven staan. Een klein aantal bomen moet worden onderzocht vanwege werkzaamheden aan het riool. Er komen nieuwe bomen bij en stukken groen worden met elkaar verbonden. Zo kunnen dieren van de ene naar de andere plek. De plankaart laat ook speelplekken, ontmoetingsplekken en zelfbeheerplekken voor groen zien, waarbij bewoners betrokken worden bij het ontwerp. Langs straten zoals de Appelweg, Graaf Janlaan en Leusderweg is te zien dat de inrichting verschilt per gebied. Zo is er onder andere vergroening van gevels, groene daken en nestkasten voor vogels. De openbare ruimte sluit aan op de woningen met herkenbare entrees en herkenbare doorgangen. Er komen handige plekken voor ondergrondse afvalinzamelpunten en voor het aanbieden van kliko’s. Het plan zorgt voor een toekomstbestendige, groene en veilige buurt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten spelen of ontspannen.