Samen met jouw buren energie besparen

Algemeen

Wil jij aan de slag voor een buurt die klaar is voor de toekomst? Samen met anderen is dat leuker én bereik je meer. Ontdek tijdens de Buurt Energie Boost in vijf workshops hoe jij het beste kunt samenwerken met je buren om jullie huizen duurzamer te maken. Na de training kun je meteen aan de slag voor een gezelligere én toekomstbestendige buurt. De training wordt gegeven door experts van Natuur en Milieufederatie Utrecht en Energie van Utrecht. Deelnemen aan de cursus is gratis.

Wat gaan we doen

Tijdens de vijf workshops gaan we aan de slag met onderwerpen zoals:

  • Wat leeft er in jouw buurt en waar kun je mee aan de slag?
  • Wat kun je samen met je buren doen om energie te besparen, op te wekken en te delen?
  • Wat zijn de ideeën van de gemeente voor jouw buurt en wat betekent dit voor jullie? 
  • Hoe maak je een actieplan én betrek je jouw buren hierbij?

Je past je nieuwe kennis tussen de workshops meteen toe op de buurt. In een tussengesprek bespreek je jouw ervaringen met de trainers en de gemeente. En krijg je hier hulp bij als dat nodig is. Aan het einde van de Buurt Energie Boost heb je een actieplan en weet je hoe je met je buurt aan de slag gaat. De gemeente helpt bij het uitvoeren van jullie actieplan. 

Meld je aan voor de kennismakingsbijeenkomst

Op 13 mei is de kennismakingsbijeenkomst. Hier kun je ook naartoe komen als je nog niet zeker weet of je mee wil doen aan de Buurt Energie Boost. Het wordt een gezellige avond, waar we de mogelijkheden van de Buurt Energie Boost met elkaar verkennen. De trainers stellen zich voor en je maakt kennis met andere potentiële deelnemers. Na de kennismakingsbijeenkomst besluit je of je je definitief wilt inschrijven voor de cursus.  
Meld je uiterlijk maandag 11 mei aan voor de kennismakingsbijeenkomst door jouw naam en buurt te mailen naar samenduurzaam@amersfoort.nl  

Hoe kun je meedoen

Vind je het leuk om samen met jouw buren aan de slag te gaan? Dan is de Buurt Energie Boost echt wat voor jou. Je kunt namelijk niet alleen meedoen. Dit zijn de voorwaarden:  

  • Meld je met minimaal twee buren aan voor de cursus. Zoek voor de eerste workshop ook alvast buren die mee willen doen met een activiteit in de buurt. Hoe meer buren er mee willen doen met de activiteit, hoe beter. Hier zit geen maximum aan.
  • De cursus is voor mensen met een koopwoning. Monumenten, flats en appartementen kunnen niet meedoen aan de Buurt Energie Boost.
  • Er is plek voor maximaal 8 buurten. Vol is vol, dus meld je snel aan via samenduurzaam@amersfoort.nl
  • Voor de kennismakingsbijeenkomst is geen maximum aantal deelnemers. Hier kan iedereen naartoe. Na de bijeenkomst besluit je of je meedoet aan de cursus.

Nadat je je hebt aangemeld, nodigen we je uit voor een startgesprek. Dan bespreken we jouw ideeën en leggen we in meer detail uit wat je van de training kunt verwachten. Na dat gesprek maken we jouw deelname definitief.  

Aanmelden voor de Buurt Energie Boost

Wil je na de kennismakingsbijeenkomst op 13 mei meedoen met de Buurt Energie Boost? Stuur dan een mail naar samenduurzaam@amersfoort.nl met de volgende gegevens:  

  • Namen van de deelnemers (minimaal 2 personen)
  • E-mailadres en telefoonnummer van de hoofdaanmelder
  • In welke buurt jullie wonen  
  • De onderwerpen die jullie willen aanpakken 
  • Eventuele ontwikkelingen die al spelen in je buurt
  • Motivatie om mee te doen met de Buurt Energie Boost

Heb je nog vragen of twijfel je of dit iets voor je is? Stuur dan ook een mail. We vertellen graag meer. 

Planning

  • Kennismakingsbijeenkomst: 13 mei
  • 1e workshop:  19 juni  
  • 2e workshop: 7 juli  
  • 3e workshop: 9 september
  • 4e workshop: 15 oktober
  • 5e workshop: 27 november 

De workshops

Tijdens de workshops leer je hoe je met buren aan de slag kunt én welke kansen er in jouw buurt zijn om de huizen te verduurzamen.  

Workshop 1: Kickoff en buurtteam  

Tijdens de eerste workshop maken we kennis met elkaar. We behandelen hoe je een team van buren opzet, welke competenties en rollen er zijn, en hoe je kan zorgen voor een daadkrachtig team. We bespreken hoe je een oproep kan doen in de buurt om teamleden te werven. En hoe je gesprekken voert met buurtgenoten die interesse hebben in het buurtteam. 

Workshop 2: De buurt in Beeld  

Samen brengen we jouw buurt in beeld. Welke bestaande netwerken kun je gebruiken, wat voor soort mensen wonen er, zijn er sociale hotspots aanwezig? Wat zijn wensen en behoeften van je buurt op het gebied van energie? Is er een onderwerp dat actueel is en waar buurtgenoten mee bezig zijn? Na Workshop 2 draagt elke buurt een voorbeeldwoning aan voor een check door een ervaren energieadviseur. De adviseur maakt een adviesrapport dat de buurt kan gebruiken in de volgende workshops. 

Workshop 3: Aan de slag met energie besparen en isoleren  

In deze workshop wordt ingegaan op de manieren om energie te besparen en huizen te isoleren. En ook over hoe je daar als buurtgenoten mee aan de slag kan gaan. Je kan op verschillende manieren de buurt betrekken: via warme burendagen, inkoopacties, of via klusacties en coaches. 

Workshop 4: Warmtevraag woningen en benutten duurzame bronnen  

We delen kennis over duurzame warmtebronnen. Wat zijn de alternatieven voor aardgas in jouw buurt? Wat zijn de ideeën van de gemeente? En wat is de warmtevraag in jouw buurt nu eigenlijk? We kijken daarbij ook naar de mogelijkheden voor gezamenlijk warmtesystemen. 

Workshop 5: Stappenplan voor de buurt  

Tijdens de laatste workshop kijken we naar alle informatie die is opgedaan. Hoe maak je van deze kennis  een stappenplan voor je buurt? Elke buurt presenteert de informatie. Is duidelijk wat de volgende stappen zijn? Is er een enthousiast buurtteam dat aan de slag wil gaan? Hoe wordt de buurt hierbij betrokken?