Koninklijke onderscheiding voor vijftien Amersfoorters
Op vrijdag 25 april 2025 ontvangen Amersfoorters een Koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen voor hun bijzondere verdiensten. De gedecoreerden krijgen de Koninklijke onderscheiding door burgemeester Lucas Bolsius opgespeld in de raadszaal in het stadhuis van Amersfoort.
Mevrouw W. (Wil) H. Verweij-Bensch (80 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Zij startte in 1994 als vrijwilliger bij het St. Elisabeth Verpleeghuis en werd daar later projectleider. In 1999 werd ze in het bestuur van de Unie van Vrijwilligers (U.V.V.) Amersfoort coördinator, namens het St. Elisabeth Verpleeghuis en later ook voor het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Hier was ze verantwoordelijk voor het inzetten van vrijwilligers en de communicatie met zorgmanagers. Haar betrokkenheid bij U.V.V. Amersfoort leidde tot het vicevoorzitterschap in 2004 en vervolgens tot voorzitter van het bestuur van 2013 tot 2017. Ook voor de landelijke U.V.V werd ze actief; in 2010 werd ze kwaliteitsfunctionaris, een jaar later trad ze aan als waarnemend voorzitter. Onder haar leiding werd een project gestart bij Sanquin bloedbank, waar ze U.V.V.-vrijwilligers plaatste. Ook heeft ze de overgang van bijna 160 vrijwilligers vanuit U.V.V. Amersfoort en Leusden naar het Meander Medisch Centrum geregeld. Haar vrijwilligerswerk voor het St. Elisabeth Verpleeghuis en het St. Pieters en Bloklands Gasthuis zet zij tot op dag van vandaag voort. Daarnaast zet mevrouw Verweij-Bensch zich vanaf 1995 ook in voor volksdansvereniging Terpsichore. Nog steeds is mevrouw Verweij-Bensch actief lid. Eerder was zij penningmeester, deed drukwerkbegeleiding, zorgde twaalf jaar lang voor de verspreiding van het clubblad en was kassamedewerker bij diverse activiteiten.
De heer A. (Aalt) Petersen (65 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Petersen is sinds 1984 lid van het Christelijk Gemengd Koor Cantate Deo, waar hij negen jaar koormeester was en bijdroeg aan de groei van het koor van vijftig naar honderdveertig leden. Voor de vaste locatie ontwierp hij een podium en hielp bij de bouw hiervan. Van 1994 tot 2006 was hij diaken in de Sint-Joriskerk en van 2009 tot 2016 voorzitter van het college van diakenen. Sinds 1995 is hij hulpkoster en vanaf 2016 beheerder van de kerk, waar hij sinds 2022 de nieuwe beheerder ondersteunt en vele vrijwilligerstaken verricht. Daarnaast is hij sinds 2017 bestuurslid van de stichting Kerkelijk Noodfonds Amersfoort.
Mevrouw C. (Tineke) M. C. van der Sanden-Lans (83 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Van 1990 tot 2012 organiseerde en begeleidde zij als vrijwilliger de vakantieweken bij Nationale Vereniging de Zonnebloem, onder andere als hoofd van de huishouding. Vanaf 1998 is zij vrijwilliger in het Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort en het Sint Jozef Verpleeg- en Gasthuis in Achterveld. Ook verzorgt ze regelmatig diensten in woonzorgcentrum De Koperhorst in Amersfoort. Zij is wekelijks aanwezig bij de zondagse kerkdienst, haalt bewoners op en zingt samen met hen en is ook regelmatig voorganger in de kerkdiensten. Van 2002 tot 2005 was zij vrijwilliger bij Revalidatiecentrum de Hoogstraat in Utrecht, onder meer voor ondersteuning en begeleiding van revalidanten en als gastvrouw. Vanaf 2005 tot 2010 hielp ze bij vakantieweken voor verstandelijk beperkten in Duitsland. Daarnaast is zij momenteel voorzangeres in verschillende woonvoorzieningen, dirigent van ouderenkoor Overseldert en zet ze zich in als mantelzorger.
De heer A. (Aaldert) Hofman (60 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij was in totaal dertig jaar lid van het bestuur van voetbalvereniging Cobu Boys tot 2022, waar hij verschillende functies bekleedde, waaronder secretaris, voorzitter, secretaris en penningmeester. Daarnaast is hij vanaf 2016 voorzitter en sturende kracht van het bestuur van de Club van 100. Vanaf 1993 verzorgt hij de ledenadministratie en bouwt sindsdien aan een historisch clubarchief. Hij publiceert nieuwsbulletins en bijdragen aan het programmaboekje bij thuiswedstrijden van het 1e team. Van 1998 tot 2013 was hij scheidsrechter en grensrechter van verschillende teams. Daarnaast was hij vier jaar lang de specialist digitalisering en ledenadministratie in het netwerk clubondersteuners van de KNVB en tot 2020 drie jaar lid van de Adviescommissie Gemeente Amersfoort Sport en bewegen. De heer Hofman onderhoudt contacten met gemeente Amersfoort en de SRO, en is met zijn kennis en netwerk van grote waarde voor Cobu Boys.
Mevrouw R. (Ruth) M. Jütte (64 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Van 2003 tot 2013 was zij vicevoorzitter van de Hooglandse muziekvereniging Sint Caecilia. Ze had diverse bestuurstaken, was medeorganisator van concerten en concoursen, onderhield contact met muziekschool en dirigenten en begeleidde de Anjeractie. Als lid van de Commissie Aspiranten en Opleiding nam zij vele activiteiten op zich. Ook was zij intermediair voor het slagwerkensemble (vanaf 2007 Mallet- en Percussionensemble). Vanaf 2004 tot eind 2024 was zij projectleider bij de stichting Jan Veldema, gericht op sociale en maatschappelijke doelen in Nederland en Suriname. Zij bracht medische materialen bijeen en verzamelde bij organisaties uit het hele land spelmateriaal, boeken e.d.
Mevrouw Jütte is vanaf 2012 voorzitter van de werkgroep WEEL (Werkgroep Exposities En Lezingen) en organiseert daarvoor 5 keer per jaar wisselende exposities in De Pastorie. Op dit moment heeft zij een expositie georganiseerd over 80 jaar vrijheid en over de gesneuvelde Canadese soldaten in Hoogland en Hooglanderveen, alsmede over de oorlogsslachtoffers genoemd op het oorlogsmonument de Naald in Hoogland. In 2015 startte zij samen met de bewoners van de buitenplaats Coelhorst het “Coelhorst Art Event” op. Sinds die tijd is het Coelhorst Art Event een begrip voor Hoogland en omstreken. Voor de vereniging Kunstroute Hoogland is zij vanaf 2013 vrijwilliger en sinds 2018 bestuurslid. Ze beoordeelt werk van kunstenaars, onderhoudt contacten en regelt expositieruimte, publiciteit en hand- en spandiensten. Daarbij verbindt ze activiteiten, organisaties en initiatieven met elkaar.
De heer C. (Coen) A. Staal (70) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij begon in 1989 als trainer bij korfbalvereniging MIA en vervulde verschillende rollen binnen de vereniging. Van 1992 tot 1996 was hij bestuurslid communicatie, gevolgd door een periode van vier jaar als voorzitter. Tussen 2003 en 2005 coachte hij A1/A2 en was hij betrokken bij de juniorenselectie. Van 2005 tot 2009 was hij hoofdcoach en trainde hij de seniorenselectie. Veel van de spelers die hij aantrok zijn nog steeds actief binnen MIA als vrijwilliger. Na zijn rol als coach werd hij in 2016 opnieuw voorzitter. Tot 2024 was hij een drijvende kracht binnen het bestuur en zette zich in voor duurzaamheid, gezondheid, inclusiviteit en verbetering van de accommodatie. Dankzij hem staat de vereniging er beter voor dan ooit, ook financieel. Sinds 2024 is de heer Staal ambassadeur voor MIA en zet hij zich onder meer in voor het realiseren van een sporthal.
Mevrouw W. (Willy) C. Weeda (59 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
In 2009 begon zij als verzorger en later bestuurder bij de Dierenambulance Amersfoort en omgeving. Ze vervoert en verzorgt gewonde dieren en handelt telefonische meldingen af, zowel overdag als ‘s nachts. Van 2018 tot 2023 was zij bestuurslid vrijwilligerscoördinator, verantwoordelijk voor het werven van vrijwilligers, zij voerde intakegesprekken en was eerste aanspreekpunt voor alle vrijwilligers en de bestuurders van de ambulance. Sinds 2023 is ze waarnemend voorzitter en vult bij gebrek aan vrijwilligers de gaten in het rooster. Ook neemt ze nieuwe medewerkers aan, zorgt voor de vrijwilligers en voor duidelijke communicatie met diereneigenaren, omstanders en betrokkenen. Meer dan 30 uur per week – vaak ook ’s avonds en ’s nachts – zet zij zich vrijwillig in voor dierenwelzijn.
De heer S. (Sjoerd) A.P.M. Hekking (73 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Sinds 2009 is hij vrijwilliger bij Stichting Industrieel Erfgoed in de Stad Amersfoort (SIESTA). Vanaf 2016 richt hij zich als bestuurslid op het bevorderen van kennis over en het behoud van Industrieel Erfgoed in Amersfoort. De heer Hekking verricht veel historisch onderzoek, hij verzorgt lezingen en rondleidingen, schrijft rapporten, verzorgt publicaties en redigeert boeken.
Daarnaast is hij sinds 2009 betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse herdenking bij het monument aan de Appelweg voor de fusillade van tien verzetsstrijders uit Ede op 20 maart 1945. Als vriend van het Appelwegmonument verdiepte hij zich in de aanleiding en geschiedenis en maakte de bouw en financiering van het monument inzichtelijk. Zijn geschiedkundig overzicht is de basis voor een educatieve film, die hij ieder jaar in een gastles voorafgaand aan de herdenking toont aan scholieren.
Sinds de oprichting in 2010 is hij bestuurslid van de Stichting Pieter Starreveld Beeldhouwer. Hij zet zich in voor de bekendheid van deze Amersfoortse kunstenaar. Hij deed jarenlang onderzoek naar het veelzijdige oeuvre van Starreveld en zette zich in voor publicatie van een boek over Starreveld. De stichting is inmiddels opgeheven, maar de heer Hekking blijft zich inzetten voor de bekendheid van Pieter Starreveld.
Het echtpaar Sportel-Janssen heeft een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De heer A. (Koos) G. Sportel (76 jaar) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw H. (Hilde) Sportel-Janssen (80 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Sportel was van 1993 tot 2018 collectant voor de Hartsstichting en vanaf 2003 vijftien jaar vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland. Vanaf 2012 is zij vrijwilliger bij Repair Café Kruiskamp-Koppel en in wijkcentrum ‘t Middelpunt is zij wekelijks gastvrouw en coördinator van activiteiten.
De heer Sportel was van 1977 tot 1987 teamleider bij waterscoutinggroep Karel Doorman, en vervolgens tien jaar vrijwilliger voor technische klussen en activiteiten bij Jamboree on the Air. Vanaf 2012 is hij vrijwilliger techniek en reparatie bij het Repair Café en vanaf 2018 wekelijks betrokken bij de maaltijden in wijkcentrum ’t Middelpunt.
Beide zetten zich sinds beginjaren ‘80 actief in voor behoud en onderwijs van morsecode als communicatiemiddel bij de afdeling Amersfoort van VERON, de grootste Nederlandse vereniging voor radiozendamateurs. De heer Sportel is mede-ontwikkelaar en initiator van een morsecursus die door VERON Amersfoort en landelijk vanaf 1981 wordt gebruikt en belangrijk is voor het behoud van morsecode. Sinds 2015 staat morsecode op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De heer Sportel is vanaf 1981 verantwoordelijk voor de opleiding morsevaardigheid, terwijl mevrouw Sportel docent was van deze opleiding. Ze was vanaf 2003 tien jaar voorzitter van VERON Amersfoort en tot op heden is zij actief als vrijwilliger en gastvrouw. De heer Sportel was van 1985 tot 1992 voorzitter van de vereniging en heeft verschillende coördinerende rollen vervuld. Beiden zijn ook actief geweest in de landelijke vereniging VERON en hebben bijgedragen aan diverse commissies en het VERON-magazine Electron. Daarnaast waren ze beide vanaf halverwege de jaren '90 zo'n tien jaar lang medewerker van Radio AA, de verenigingszender van VERON en zetten zich in voor het VERON Pinksterkamp en de stichting Radio Examens.
Mevrouw F. (Francis) T. Hazekamp (75 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Hazekamp is geboren in Bandoeng (voormalig Nederlands-Indië) en verhuisde als kleuter naar Amersfoort. Ze heeft een lange geschiedenis als mantelzorger; vanaf 1989 zorgde ze voor haar jongste broer en later ook voor haar oudste broer toen hij hulpbehoevend werd. Ook was zij sinds 2010 fulltime mantelzorger voor haar moeder. Inmiddels zijn alle drie overleden. Van 1995 tot 2011 werkte zij bij Omroep Amersfoort als programmamaker, redactielid en tv- en radiopresentatrice. Van 1997 tot 2006 was ze lid van de Cliëntenraad van de Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR). Als tweede generatie oorlogsslachtoffer hielp ze senioren uit voormalig Nederlands-Indië bij hun aanspraak op de wetten voor oorlogsgetroffenen en bood ze maatschappelijk werk aan. Sinds 2018 is zij lid van de Kerngroep Bezorgd Liendert, waar ze acties organiseert en het belang van een leefbaar Liendert onder de aandacht brengt. Van 2015 tot 2020 was mevrouw Hazekamp als mede-initiatiefnemer bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Eemhaven (SVE), waar ze bijdroeg aan de historische kennis over Amersfoort. Sinds 2020 is zij mede-initiatiefnemer en organisator van Comité 15 augustus 1945. Door haar inzet wordt in Amersfoort jaarlijks het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Dankzij haar initiatief werd in 2020 het monument de Melati (Indische jasmijn) onthuld in de tuin van museum Flehite. Mevrouw Hazekamp houdt ‘de vergeten bevrijding’ levend voor de Indische Amersfoorters en in Amersfoort wonende overlevers van de Jappenkampen, hun kinderen en kleinkinderen. Daarnaast stond ze in 2013 op de kandidatenlijst van de PvdA Amersfoort, presenteerde ze evenementen zoals Dios Latinos en is ze al vijftien jaar presentatrice van de Vijverconcerten in Kattenbroek.
Mevrouw M. (Marja) Leijtens–Smit Roeters (67 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Zij is vanaf 1998 collectant en sinds 2000 wijkhoofd van het Diabetes Fonds in Hoogland. Ze regelt onder meer indeling, werving en instructie van collectanten, evenals de financiën en overdracht aan het Diabetes Fonds. Van 2004 tot 2018 was ze ook collecteleider, waarbij ze zorgde voor de werving van wijkhoofden, distributie van collectebussen, ze ondersteunde wijkhoofden en nam functies over waar nodig. Daarnaast is mevrouw Leijtens oprichter en drijvende kracht achter het jaarlijks Handwerkfestijn, dat in 2008 begon en inmiddels tweehonderd vrijwilligers telt en ruim duizend bezoekers per editie trekt. Tijdens dit evenement worden gedoneerde handwerkspullen verkocht, met opbrengsten die volledig naar diabetesonderzoek gaan. Eerdere edities hebben samen al 250.000 euro opgebracht. Tijdens het jaar ontvangt zij grote hoeveelheden handwerkmateriaal, dat zij thuis sorteert en prijst, voordat het naar een externe opslag gaat. Ook regelt zij contact met donateurs, de logistiek, nieuwsbrieven, werving van vrijwilligers en de algehele coördinatie op de dagen zelf. Zij helpt ook bij opbouw en aankleding van de stands en bij het sjouwen, sorteren en verkopen van de spullen. Het komende Handwerkfestijn op 14 en 15 juni a.s. zal de laatste editie zijn die mevrouw Leijtens organiseert.
De heer M. (Michael) E. W. Waldow (54 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Waldow is een toegewijd promotor van de Indonesische vechtkunst Pencak Silat, die een belangrijke rol speelt in de Nederlands-Indische en Molukse gemeenschap en erkend is als Immaterieel Erfgoed. Pencak Silat valt onder de FOG (Federatie Oosterse Gevechtskunsten) en het NOC/NSF. In 1990 richtte hij de vereniging PRSH (Persaudaraan Rumpun Setia Hati) Amersfoort op. Sinds die tijd is hij voorzitter, hoofdleraar en hoofdcoach wedstrijdteam van de vereniging. Ook zet hij zich in om subsidies te verkrijgen voor versterking van de vereniging. Van 2011 tot 2016 was hij scheidsrechter en jurylid bij nationale en Europese kampioenschappen voor de Nederlandse Pencak Silat Federatie (NPSF) en coachte vanaf de zijlijn ook de scheidsrechters. Hij organiseert vanaf 2016 het jaarlijkse Pertandingan Persahabatan Festival. Als hoofdcoach begeleidt hij sinds 2018 het wedstrijdteam dat onder zijn coaching verschillende NK en EK titels behaald. In 2002 was de heer Waldow bondscoach voor het WK 2002 in Maleisië. Daarnaast ondersteunt hij talenten bij hun doorstroming naar hogere niveaus en is hij betrokken bij lokale initiatieven, zoals het geven van sportlessen, demonstraties en presentaties op scholen en bij maatschappelijke organisaties.
Mevrouw M. (Marjan) C. Kamphuis-de Ruijter (63 jaar) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw was van 1999 tot 2008 hulpouder bij O.B.S. De Achtbaan. In 1984 werd zij bestuurslid van Stichting Fotobios in Hoogland en in 1989 penningmeester, waarbij zij filmavonden organiseerde en een archief met videomateriaal over Hoogland aanlegde. Vanaf 2000 is ze vrijwilliger voor de Stomavereniging, waarvoor ze mensen bezoekt die recent een stoma of pouch kregen. Van 2009 tot 2015 was zij bestuurslid voor de vereniging in de regio Utrecht. Daarna was ze acht jaar lid van de ledenraad en ondersteunde ze het landelijk bureau administratief en is ze nog steeds actief voor de vereniging. Daarnaast was ze van 2007 tot 2021 collectant voor KWF Kankerbestrijding en werkte ze vijf jaar als vrijwilliger in de mediatheek van 't Hooghe Landt College. Bij het Meander Medisch Centrum was ze van 2010 tot 2022 actief als vrijwilliger op de palliatieve unit en oncologie/haematologie. Ze organiseerde ook activiteiten en kampen voor kinderen met diabetes en was van 2016 tot 2022 Werkgebied-coördinator Utrecht voor Diabetesvereniging Nederland. Ook is ze vanaf 2016 vrijwilliger bij verzorgingshuis Sint Jozef in Hooglanderveen en sinds 2017 is zij lid van het stembureau in de gemeente Amersfoort. Bij Flint Amersfoort is ze sinds 2019 verantwoordelijk voor ontvangst en verzorging van theatergezelschappen. Sinds 2023 vervoert ze cliënten voor Fyzie Fysiotherapie en is ze sinds 2020 vrijwilliger bij De Zonnebloem in Hooglanderveen, waar ze sinds 2021 bestuurslid en contactpersoon voor deelnemers is.
De heer L. (Leo) J. Koffeman (77 jaar) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Koffeman is een expert op het gebied van kerkrecht en oecumene, met een lange carrière als hoogleraar en predikant. Hij heeft talloze publicaties en artikelen op zijn naam staan en fungeert als vraagbaak en adviseur voor kerkelijke instanties. Als vrijwilliger heeft hij diverse functies binnen de Raad van Kerken Nederland en van Amersfoort bekleed. Ook was hij redactielid van het tijdschrift Kerk en Theologie, voorzitter van het Generaal College voor de Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland en nam hij deel aan de werkgroep Geroepen en gezonden.
In het buitenland was hij lid van de Commissie On Faith and Order van de Wereldraad van Kerken in Genève en heeft hij bijna tien jaar als buitengewoon hoogleraar Kerkrecht aan de Universiteit van Pretoria gewerkt. Hij adviseerde in 2015 de Nederduitse Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika over het eenwordingsproces van kerken. Sinds 2007 is hij buitengewoon hoogleraar Systematische Theologie en Ecclesiologie aan de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika).
Daarnaast was hij van 2011 tot 2022 fondsenwerver voor Stichting Straatpastoraat Amersfoort en is hij actief in de evenementencommissie van Tennisvereniging Volta. In de Fonteinkerk was hij zes jaar scriba en is hij momenteel coördinator verhuur voor het Huis van Zuid. Sinds 2016 bekleedt hij verschillende bestuursfuncties bij de Stichting Philadelphia Zorg.