Achternaam kind kiezen

Algemeen

Je kunt voor je kind de achternaam van de biologische moeder, duomoeder of de vader kiezen. Of je kiest voor een combinatie van de achternamen van de ouders: een dubbele achternaam. Een dubbele achternaam leg je gratis vast in het stadhuis. Beide ouders moeten aanwezig zijn. Doe dat voor de geboorte of op z'n laatst tijdens de geboorteaangifte.

Zo werkt het

Je kunt alleen bij je eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die je daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.  

Kies je geen achternaam of heb je de keuze niet op tijd doorgegeven? Dan bepaalt de wet welke achternaam je kind krijgt. Welk naam dat is, ligt aan jouw situatie:

  • Ben je getrouwd of geregistreerd partner? Dan krijgt je kind automatisch de achternaam van de vader of duomoeder. Wil je dat het kind de achternaam van de biologische moeder krijgt? Maak dan een afspraak. Beide ouders komen hiervoor naar het stadhuis. Kies voor het product ‘Achternaam kind kiezen’.
  • Ben je niet getrouwd? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de biologische moeder. Wil je dat het kind de achternaam van de vader of de duomoeder krijgt? Dan moet de vader of duomoeder het kind eerst erkennen.

Je kunt ook kiezen voor een dubbele achternaam.

Dubbele achternaam

Een dubbele achternaam leg je vast bij de gemeente. Beide ouders komen hiervoor naar het stadhuis. Dit gaat op afspraak. Kies voor het product ‘Achternaam kind kiezen’. Of geef het samen door tijdens de erkenning of op z’n laatst tijdens de geboorteaangifte in het stadhuis. Daarna kan het niet meer.

Achternaam achteraf veranderen

Is de achternaam vastgelegd? Dan kun je die meestal niet meer veranderen. Is je kind geboren tussen 2016 en 2023? Dan is er een tijdelijke regeling om alsnog een dubbele achternaam te krijgen.