Huisstijl Gemeente Amersfoort
Algemeen
De communicatiemiddelen van Gemeente Amersfoort zijn door gebruik van de huisstijl duidelijk herkenbaar. De huisstijlcriteria, -regels en -richtlijnen staan hieronder toegelicht. De huisstijl geldt voor alle communicatiemiddelen die in opdracht van Gemeente Amersfoort gemaakt worden.
Specificaties en richtlijnen
De huisstijl biedt elementen, regels en richtlijnen om tot aantrekkelijke, herkenbare middelen te komen waarvan Gemeente Amersfoort afzender is. De huisstijl past bij de verschillende opgaven die de gemeente heeft. En past bij onze doelstelling om met een gezicht naar buiten te treden.
Ontwerp je middelen in opdracht van Gemeente Amersfoort? Bekijk dan de specificaties en richtlijnen in de Huisstijl Handleiding en pas ze toe.
Beeld
De huisstijl biedt veel ruimte voor beeld. Onze kernwaarden zijn het uitgangspunt: dichtbij, nieuwsgierig en aanspreekbaar. De richtlijnen voor fotografie zijn:
- Geen muren maar mensen. Amersfoort is levendig, dat laten we zien. De stad is in ontwikkeling. Er is beweging, er zijn activiteiten. We laten zien hoe het is.
- Zijn er veel mensen in beeld? Toon dan ook de diversiteit die er is.
- In veel van onze middelen werken staande foto's niet goed. Houd de camera horizontaal.
- Zwart-witfoto's mogen ook. Gebruik geen filters. Dat mag wel als de foto voor Instagram is.
Bij campagnemateriaal mag het beeld ook een grafisch ontwerp zijn.
Vlag van Amersfoort
De vlag van Amersfoort heeft 2 witte horizontale banen met in het midden een rode baan. Aan de linkerkant van de 3 banen zijn de kleuren omgedraaid en is een rood-wit kruis verwerkt. Het kruis in de vlag verwijst naar het kruis van Sint Joris, beschermheilige van de stad Amersfoort. Deze vormgeving van de vlag is in een raadsbesluit van 1959 vastgelegd.
In Nederland mag je zelf bepalen wanneer je de vlag uithangt. Wel zijn er gebruiken en regels voor het uithangen van de vlag. Meer daarover lees je op de website van de Rijksoverheid. Een vlag mag bijvoorbeeld nooit de grond raken of gebruikt worden als tafelkleed.
Logo Gemeente Amersfoort
Het logo van Gemeente Amersfoort wordt gebruikt voor uitingen van Gemeente Amersfoort. Ben je ontwerper en wil je het logo ontvangen? Vraag jouw opdrachtgever of e-mail je vraag naar Judy van Blaricon: jc.vanblaricon@amersfoort.nl. Let op dat je niet het oude logo gebruikt. In de Huisstijl Amersfoort Handleiding zie je of je de goede hebt en ook de specificaties voor het plaatsen van het logo.
Stadssymbool
Er is een stadssymbool dat alle Amersfoorters vrij mogen gebruiken om hun hart voor de stad met anderen te delen. Dat symbool is dus geen onderdeel van de huisstijl van Gemeente Amersfoort. Het staat er los van. Het is ook geen vervanging van het eeuwenoude wapen.
Wapen van Amersfoort
Amersfoort heeft een wapen. De Hoge Raad van Adel legde dit in 1816 vast in een wapendiploma met daarop een tekening en omschrijving. Archief Eemland bewaart deze.
Gemeente Amersfoort gebruikt een digitale versie van wapen voor officiële gebeurtenissen. Bijvoorbeeld oorkondes of kleding van bijzondere (trouw)ambtenaren. Wil je het wapen van Amersfoort gebruiken? Mail je verzoek met korte uitleg naar kabinet@amersfoort.nl.
Ik ben Sofie
"Je kent me wel vanuit de stad. Er zijn jaren geweest dat je mij heel veel zag, vooral toen de stad 750 jaar bestond, wapperde ik op elke vlag. Vlak na de feestelijkheden werd het allemaal iets rustiger. In de loop van de jaren begonnen steeds meer mensen mij te kennen als de jongedame die helpt bij veilig oversteken."
'Ik leid ook iedereen van Station Amersfoort zo naar het centrum en ben een icoon voor verschillende maatschappelijke organisaties en bewonersinitiatieven. Maar ik hoef niet voortdurend de aandacht; het gaat immers niet om mij. Ik ben er voor de stad! Daarom kies ik met zorg bijzondere momenten en avontuurlijke plekken uit om je te ontmoeten. Laat me maar een beetje gaan – dan verras ik je.'