Omgevingsvergunning voor een airco of warmtepomp
Algemeen
Wil je een airco-unit, warmtepomp of andere technische installatie plaatsen aan de buitenkant van je huis? Hier lees je meer over of je een vergunning nodig hebt en waar je rekening mee moet houden.
Wel of geen vergunning
Wil je een airco-installatie met buitenunit op, aan of rondom je woning plaatsen? Kijk hieronder of je een of meerdere vergunningen nodig hebt voor jouw situatie.
- Wil je de technische installatie plaatsen aan, op of rondom een monument of beschermd stadsgezicht? Dan heb je altijd een vergunning nodig.
- Voor het leidingwerk aan de voorgevel van je woning heb je altijd een vergunning nodig. Als de zijgevel grenst aan de openbare ruimte, heb je ook een vergunning nodig.
- Voor verplaatsbare airco’s met een afvoerslang hoef je geen vergunning aan te vragen.
Vergunning aanvragen
- Voor de bouwtechnische vergunning vul je de activiteit 'Bouwactiviteit (technisch)' in.
- Voor de Omgevingsvergunning vul je de activiteit 'Bouwactiviteit (omgevingsplan)' in.
Heb je beide vergunningen nodig? Dan kun je deze tegelijk aanvragen.
Heb je uitleg nodig? Bekijk ook de video over de Vergunningcheck en het indienen van een aanvraag in het Omgevingsloket.
Aanvragen
Je vraagt de vergunning(en) aan bij het Omgevingsloket.
Stuur onderstaande documenten mee:
- beschrijving van de warmtepomp/airco: type, afmetingen, kleur, materiaal
- foto's van de bestaande situatie, in kleur, ook van de omgeving
- plattegrond van de bestaande situatie (schaal 1:100)
- plattegrond van de nieuwe situatie (schaal 1:100)
- aanzichtstekening van de bestaande situatie (schaal 1:100)
- aanzichtstekening van de nieuwe situatie (schaal 1:100)
Zorg ervoor dat op alle tekeningen de maten te zien zijn.
Al bij de vergunningaanvraag moet je kunnen aantonen dat jouw situatie voldoet aan de geluidseis. Bijvoorbeeld met akoestische berekeningen. Vraag je leverancier om advies en meer informatie.
Welstand
Als je een omgevingsvergunning nodig hebt dan wordt je aanvraag getoetst aan de welstandsnota. De welstandsnota bepaald dat de airco-unit, warmtepomp of andere technische installatie zoveel mogelijk uit het zicht moet worden geplaatst. Houdt hier rekening mee bij het maken van je bouwplan. De welstandsnota kun je bekijken op de website met bestuurlijke stukken.
Huurwoning
Woon je in een huurwoning? Zorg er dan voor dat je toestemming van je verhuurder hebt voor het plaatsen van de unit. Ook als je geen vergunning nodig hebt.
Neem contact op met je buren
Neem voor het plaatsen van een airco of een warmtepomp contact op met je buren. Sommige buitenunits maken geluid. Het is dan ook verstandig om met je buren te bespreken wat er nodig is om de overlast te beperken. Kijk waar nodig naar extra maatregelen om het geluid te beperken. Het plaatsen van een suskast of rubbers kan helpen het geluid te dempen. Leg eventuele afspraken met je buren vast op papier om discussie achteraf te voorkomen.
Vragen
Heb je vragen of twijfel je of je een vergunning moet aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via vergunningenloket@amersfoort.nl of telefonisch via 14 033.