Speelplekken

Algemeen

Verspreid over Amersfoort zijn bijna 500 speel- en sportlocaties voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ze worden regelmatig gecontroleerd en onderhouden. Zo blijven ze veilig.

Speeltuinen

In Amersfoort zijn 8 speeltuinen. Daarvan zijn 5 speeltuinen van zelfstandige verenigingen, met eigen spelregels. Dat zijn:

  • Speeltuin Kruiskampkwartier (Pullstraat - Kruiskampkwartier)
  • Speeltuin Vriendenkring (Arnhemseweg – Vermeerkwartier)
  • Schilderspeelplaats Amélie (Paulus Borstraat – Soesterkwartier)
  • Speeltuin Rivierenwijk (Dollardstraat – Soesterkwartier)
  • Speeltuin Soesterkwartier (Noordewierweg – Soesterkwartier)

3 (gratis toegankelijke) speeltuinen zijn in beheer bij de gemeente:

  • Speeltuin Okee (Engweg – Hoogland)
  • Speeltuin Klokhuis (Weberstraat – Randenbroek)
  • Vreedzaam buurtplein Scala (Operaweg – Schuilenburg)

Speelplaatsen tot 12 jaar

Naast speeltuinen zijn er verschillende andere speelplaatsen met en zonder speeltoestellen in de gemeente Amersfoort. Een overzicht vind je op de website Amersfoort in Beeld. Of bekijk de natuurspeelplaatsen op de website Amersfoort in Beeld.

In verschillende wijken staan buitenkasten van Indebuurt033 met speelgoed en spelletjes om samen buiten mee te spelen. Kijk voor meer informatie op de website van Indebuurt033.

Voor kinderen van 12 jaar en ouder

Voor kinderen van 12 jaar en ouder zijn verschillende kunstgrasvelden en voetbalkooien aangelegd. Bijvoorbeeld het Cruyff Court aan de Dollardstraat in het Soesterkwartier.

Aan de Valutaboulevard tegenover IKEA in Vathorst ligt het gratis outdoor skatepark (Sk8park) van 4.000 vierkante meter groot. Aan de Lageweg is een freerunpark. Daarnaast zijn er door de hele stad verschillende voetbalvelden, basketbalvelden, skatebanen en calisthenics toestellen.

Het Cruijff Court; een groen voetbalveld met een oranje metalen doel waarop een jongen aan het voetballen is
Cruijff Court

Inclusieve speelplaats

Park Randenbroek heeft de eerste echte inclusieve speelplaats in Amersfoort. Deze locatie is helemaal rolstoelvriendelijk ingericht. Het interactief speeltoestel (de paaltjes links op de foto) met leuke spelletjes is geschikt voor iedereen.

Voorbeeld van een inclusieve speelplaats
Inclusieve speelplaats

Veiligheid

Speelplekken moeten veilig zijn en blijven. Daarom controleert en onderhoudt de gemeente regelmatig alle speeltoestellen. Speeltoestellen die niet meer voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen worden weggehaald. Ze worden alleen teruggeplaatst als ze te repareren zijn. Zie je zelf een kapot speeltoestel of een andere onveilige situatie? Meld dit dan bij de gemeente.  

Het plaatsen van een heel nieuw speeltoestel is erg duur. Daarom wordt ook gekeken of toestellen die eerst op andere plekken stonden opnieuw te gebruiken zijn.

Het liefst kiest de gemeente voor kunstgras in plaats van valzand als ondergrond voor speelplekken. Kunstgras is schoner, slijt niet snel en is daardoor uiteindelijk goedkoper. Valzand moet vaak worden aangevuld. Regelmatig zeven is nodig om kattenpoep, rottende bladeren en ander afval uit het zand te halen. Bovendien schuurt het zand op de treden en vloeren van speeltoestellen. Die slijten daardoor sneller.

Bewoners geven aan dat kinderen graag met het zand onder speeltoestellen spelen. Het valzand is echt bedoeld om ongelukken te beperken als kinderen vallen. Een ondergrond van zand onder een speeltoestel is dus niet bedoeld als zandbak.

Nieuwe inrichting

In 2017 is de gemeente gestart om plannen te maken om speelplekken opnieuw in te richten. De nieuwe plekken sluiten beter aan bij de wensen en ideeën van kinderen van alle leeftijden. Daarvoor zijn buurtwandelingen gemaakt met kinderen en hun ouders en bijeenkomsten gehouden voor alle buurtbewoners.

Kinderen wensen vooral een veilige, bereikbare en schone speelplek, liefst in een groene omgeving. Met voldoende uitdaging en ruimte om samen te spelen en avonturen te beleven.

In Vathorst moet het uitvoeringsplan nog worden gemaakt. In de andere delen van Amersfoort worden de plannen de komende jaren uitgevoerd. Je kunt het uitvoeringsplan per buurt downloaden:

Speelplekken in Vathorst

We vernieuwen elk jaar een grote centrale speelplek en richten die gevarieerd en uitdagend in. De kleinere plekken daar in de buurt richten we in zonder toestellen. Bestaande toestellen en ondergronden halen we hier weg. Hiervoor komen andere objecten om op te spelen terug. Denk aan een boomstam, kei of stapstenen. Zodra we aan de slag gaan, mogen buurtbewoners en kinderen meedenken over het ontwerp en de inrichting.

Planning aanpak speelplekken

  • Renovatie Skatepark (ontwerpfase gestart in september 2021)
  • Speelplekken Park van de Tijden en omgeving (ontwerpfase gestart in december 2021)
  • Speelplek Kaipark (ontwerpfase gestart in voorjaar 2022)
  • Speelpolder (ontwerpfase gestart in mei 2022)
  • Voor de andere speelplekken is de planning nog niet bekend

Moet de gemeente in de tussentijd speeltoestellen vervangen die onveilig zijn geworden? Dan gebeurt dat in Vathorst door toestellen te gebruiken die op een andere plek in de stad niet meer gebruikt worden. Bijvoorbeeld omdat de speeltoestellen daar zijn vervangen door andere objecten om op te spelen.

Voorbeelden

Meer informatie

Heb je vragen over de speelplekken? Neem contact op met de afdeling Leefomgeving. Stuur een e-mail naar spelen@amersfoort.nl of bel met 14 033.