Oplaadpunten elektrische auto's
Algemeen
De gemeente is voorstander van elektrisch rijden. Daarom willen we dat inwoners hun elektrische auto in Amersfoort altijd binnen 250 meter loopafstand van hun woning kunnen opladen. Op aanvraag van inwoners plaatsen we openbare laadpalen op plaatsen die daarvoor zijn vastgesteld. Iedereen met een laadpas of app kan deze openbare laadpalen gebruiken.
Locaties op de kaart
Op de website Amersfoort in beeld zie je op de kaart waar openbare laadpalen staan: de groene stippen. Ook zie je de plekken waar een laadpaal kan komen: de oranje stippen. Als er een laadpaal voor een locatie is aangevraagd, staat er een blauwe stip op de kaart. We werken de kaart elke week bij. Voor de oranje stippen kun je een aanvraag doen.
Voordat een openbare laadpaal kan worden geplaatst, is een goedgekeurde aanvraag van een inwoner en een verkeersbesluit nodig. Hoe je een aanvraag voor een openbare laadpaal bij jou in de buurt doet, lees je hieronder.
Aanvragen openbaar oplaadpunt
Heb je behoefte aan een laadpaal in de openbare ruimte in jouw omgeving? Vraag dan online een openbare laadpaal aan. Bij een aanvraag via de website heb je DigiD nodig.
Je kunt bij je aanvraag een vastgestelde locatie als voorkeurslocatie opgeven. De locaties staan op de kaart op Amersfoort in beeld. Door op een punt op deze kaart te klikken, zie je het locatienummer van de laadpaal.
Je bent vrij om een bedrijf te kiezen dat de openbare laadpaal gaat plaatsen. Een bedrijf dat openbare laadpalen plaatst, noemen we een exploitant. Exploitanten die al openbare laadpalen hebben geplaatst in Amersfoort zijn Park&Charge, Opcharge en Orange Charging. Bij de aanvraag kun je doorgeven welke exploitant de laadpaal gaat plaatsen. Dat versnelt het plaatsingsproces.
Aanvraag per post
Wil je de aanvraag liever per post doen? Stuur dan een brief naar:
Gemeente Amersfoort
t.a.v. Laadpalen
Postbus 4000
3800 EA Amersfoort
Vermeld in de brief:
- Je naam.
- Je adres.
- Je telefoonnummer en e-mailadres.
- Het nummer van de locatie in je omgeving die jouw voorkeur heeft.
Laden vanaf een eigen oplaadpunt
Als je 1 of meer eigen parkeerplaatsen bij de woning hebt, kun je hier zelf 1 of meer eigen oplaadpunten laten plaatsen. Het oplaadpunt mag je alleen op eigen terrein laten plaatsen. Hiervoor is geen vergunning nodig. De Gemeente Amersfoort heeft geen subsidieregeling voor het plaatsen van een eigen laadpaal.
Laden op een eigen parkeerplaats met eigen oplaadpunt
Als je een eigen parkeerplaats bij je woning hebt, kun je hier zelf een eigen oplaadpunten plaatsen. Het oplaadpunt mag je alleen op eigen terrein laten plaatsen. Hiervoor is geen vergunning nodig. Gemeente Amersfoort geeft geen subsidie voor het plaatsen van een eigen laadpaal.
Laden op een openbare parkeerplaats met eigen oplaadpunt
Als je je auto op een openbare parkeerplaats parkeert en met een kabel vanuit je eigen huis of tuin oplaadt, dan noemen we dit een verlengde private aansluiting (VPA).
Een VPA is toegestaan, maar er gelden wel regels. Zo is het verplicht om een kabelmat over de laadkabel heen te leggen. De laadkabel en de kabelmat moeten ook aan een aantal eisen voldoen. Hieronder kun je lezen wanneer een laadkabel over de stoep mag worden gelegd en aan welke eisen de laadkabel en kabelmat moeten voldoen. Er kan worden gehandhaafd op de regels.
Je mag de laadkabel niet op een andere manier met de auto verbinden. Een kabelgoot, kabelbrug, ChargeArm en een laadkabel onder de stoep of door de grond zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. Het is belangrijk dat de kabelmat altijd goed herkenbaar en zichtbaar is. En dat anderen geen hinder ondervinden van het gebruik van een verlengde private aansluiting en het gebruik van een kabelmat. Zo willen we het gebruik van de VPA en de openbare ruimte zo veilig mogelijk houden.
Regels voor het leggen van een laadkabel over de stoep
Je mag alleen een oplaadkabel over de stoep leggen om je auto op te laden op een openbare parkeerplaats, als je geen eigen parkeerplaats(en) hebt. Denk daarbij aan een oprit, garage of carport. Het oplaadpunt moet op het terrein van de eigenaar of gebruiker van de elektrische auto staan. Verder geldend de volgende regels als je een oplaadkabel over de stoep wilt leggen om je auto op te laden:
- Je dekt de laadkabel over de gehele lengte waar deze de stoep raakt af door een kabelmat die voldoet aan onderstaande eisen.
- De laadkabel en kabelmat veroorzaken geen hinder of gevaar.
- De laadkabel en kabelmat liggen niet over een rijbaan of fietspad of door of over openbaar groen.
- De laadkabel leg je op de kortst mogelijke manier over de stoep van oplaadpunt naar de elektrische auto. Dat is in de meeste gevallen haaks op de stoeprand.
- Eventuele extra kabellengte berg je op op eigen terrein
- Tussen 6.00 uur en 22.00 uur verwijder je de laadkabel en de kabelmat zo snel mogelijk na het opladen van het voertuig
- Je houdt je aan de parkeer- en verkeersregels
- Je legt de laadkabels niet over elkaar heen, bijvoorbeeld als meerdere buren tegelijkertijd willen laden. Ook niet als je er een kabelmat overheen plaatst.
Eisen aan de laadkabel over de stoep
- De laadkabel heeft een CE-markering, is niet beschadigd en is in totaal maximaal 10 meter lang.
- Het gedeelte van de laadkabel dat zich in de openbare ruimte bevindt, is een niet onderbroken geheel. Dat betekent zonder verlengsnoeren, koppelstukken, adapters, enzovoorts.
Eisen aan de kabelmat over de stoep
- De kabelmat heeft een antislipprofiel
- De kabelmat is maximaal 5 millimeter dik
- De kabelmat heeft geelzwarte strepen als markering van de langste zijden van de mat
Deze eisen en regels en een uitleg staan in de Nadere regels verlengde private aansluitingen.
Ongelukken, schade en verantwoordelijkheid
De eigenaar van de laadkabel en kabelmat is verantwoordelijk voor de veiligheid hiervan. Als er een ongeluk gebeurt door de laadkabel of kabelmat en daardoor schade of letsel aan iets of iemand anders ontstaat, is de eigenaar van de laadkabel of kabelmat aansprakelijk.
De gemeente is niet aansprakelijk voor schade aan derden als gevolg van de laadkabel of kabelmat.
Laden op een eigen parkeerplaats los van de woning
Ligt er gemeentegrond tussen je woning en de parkeerplaats? Dan mag je daar geen eigen oplaadpunt aanleggen, omdat er een kabel door de grond van de gemeente nodig is. Een eigen oplaadpunt in de openbare ruimte staan wij niet toe. Ook niet als de werkgever, een autodealer of leasemaatschappij, dat aanbiedt. Je kunt wel een aanvraag doen voor een openbare laadpaal via de aanvraagbutton op deze webpagina.
Oplaadpunten van een Vereniging van Eigenaren (VvE)
Verenigingen van Eigenaren (VvE) zijn zelf verantwoordelijk voor het aanleggen van oplaadpunten. Ook als er een parkeergarage is. Het is niet toegestaan om op het VvE-terrein een oplaadpunt te plaatsen als daarvoor een kabel door gemeentegrond moet worden gelegd.
Op de website van VvE laden vind je meer informatie over de mogelijkheden voor laadvoorzieningen bij VvE’s. Ook staan hier documenten die je verder kunnen helpen bij het proces zoals een werkplan.
Subsidie voor advies en aanleg oplaadpunten bij VvE’s
De Rijksoverheid heeft 2 subsidies voor het opladen van elektrische auto's op parkeerplaatsen van een VvE:
- Een subsidie voor het aanleggen van basislaadinfrastructuur. Een VvE laat zelf de zogenaamde basislaadinfrastructuur aanleggen. Zo wordt het voor bewoners gemakkelijker om een oplaadpunt aan te laten leggen bij hun parkeerplaats. De VvE kan € 100,- subsidie per parkeerplaats aanvragen.
- Een subsidie voor advies bij het plaatsen van oplaadpunten. VvE’s hebben vaak niet de benodigde kennis om een oplaadpunt voor elektrische auto’s te realiseren. Daarom kunnen VvE’s subsidie krijgen voor een oplaadpuntenadvies door een deskundig adviseur. Zo krijgt de VvE inzicht in de mogelijkheden voor het aanleggen van oplaadpunten voor elektrische auto’s binnen de VvE. Dit helpt bij het maken van een goede afweging en keuze. Men mag 75% van de kosten voor het advies (inclusief BTW), met een maximum van € 1.500,- met de subsidie betalen.
Beide subsidies kan men aanvragen via de website van de RVO, . Hier staan ook de voorwaarden.
Financiering voor oplaadpunten bij VvE’s
Voor het plaatsen van de laadpalen (of andere duurzaamheidsmaatregelen) kan een VvE een lening afsluiten via de energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op de website van Nationaal Warmtefonds staat meer informatie.
Parkeren bij openbare laadpunten
Elk openbaar oplaadpunt heeft 2 aansluitpunten en vrijwel altijd 2 parkeerplekken. Bij de laadpaal staat een verkeersbord met een ‘P’ en de tekst ‘Opladen elektrische voertuigen’. Deze plekken zijn bedoeld voor het opladen van elektrische auto’s. Auto’s mogen hier niet parkeren, ook elektrische auto’s niet. Een elektrische auto mag bij een laadpaal blijven staan als de auto met een stekker is aangesloten op de laadpaal.
Zijn de batterijen van de auto opgeladen? Dan moet de auto worden verplaatst. Op die manier kunnen andere elektrische rijders de laadpaal gebruiken. Staat een niet-elektrische auto of een elektrische auto die niet is verbonden met de laadpaal geparkeerd op een plek die alleen voor het laden van elektrische auto’s is bedoeld? Dan kun je daar een melding van doen op onze pagina Melding openbare ruimte.
Wit kruis op een parkeerplaats
Bij een laadpaal staat altijd een verkeersbord dat aangeeft welke plek is gereserveerd voor elektrisch laden. Bij sommige openbare laadpalen staan witte kruizen. Volg de borden. Je kunt hier gewoon je elektrische auto opladen. Volg de borden.
Gebieden met vergunning parkeren of betaald parkeren
Staat een oplaadpaal in een gebied waar met een vergunning of betaald parkeren geldt? Dan geldt die vergunning- of betaalplicht ook tijdens het opladen van je elektrische auto. Op de website van ParkeerService Amersfoort vind je een plattegrond en meer informatie.
Laadprijzen en laadpassen
Als je een openbare laadpaal wilt gebruiken, dan heb je vaak een laadpas nodig. Soms kun je ook direct met een pinpas of creditcard betalen of met een app op je smartphone. De prijs voor de elektriciteit bij een openbare laadpaal verschilt per laadpaal. Het bedrijf dat eigenaar is van de laadpaal en het bedrijf waarvan je een laadpas hebt, bepalen de prijs. De gemeente heeft hier geen invloed op.
Op de onderstaande websites kun je meer informatie vinden over laadpassen. Hier staan per laadpas kenmerken, voorwaarden en prijzen:
Bekendmaken plaatsing laadpaal
Een inwoner kan met de goedgekeurde aanvraag een exploitant zoeken die de openbare laadpaal kan plaatsen. De gemeente sluit vervolgens een overeenkomst met de exploitant om de openbare laadpaal te plaatsen. Nadat de overeenkomst is afgesloten stelt de gemeente het verkeersbesluit op voor de openbare laadpaal. Het verkeersbesluit wordt gepubliceerd op de website van het Gemeenteblad.
Op de Overheid.nl kun je uitgebreid zoeken naar verkeersbesluiten. Op de OmgevingsAlert website kun je de OmgevingsAlert-app voor je telefoon of tablet downloaden. In de app vind je een overzicht van de vergunningen en meldingen in jouw buurt. Je kunt instellen dat je een melding krijgt als er een nieuw besluit is gepubliceerd voor jouw buurt. De verkeersbesluiten voor openbare laadpalen worden op dinsdag gepubliceerd.
Bezwaar tegen plaatsing laadpaal
Als de overeenkomst met de exploitant van de laadpaal is afgesloten, stelt de gemeente het verkeersbesluit op voor de openbare laadpaal. Als het verkeersbesluit is gepubliceerd, kan de openbare laadpaal geplaatst worden. Ben je het niet eens met een verkeersbesluit? Dan kun je hiertegen bezwaar maken. In het verkeersbesluit staat hoe en waar je bezwaar kunt maken tegen het besluit.
Storing of kapotte openbare laadpaal
Als een openbare laadpaal kapot is of een storing heeft, dan geef je dit door aan het laadpalenbedrijf. Op de laadpaal staat van welk laadpalenbedrijf de laadpaal is. Ook staat er een telefoonnummer op de laadpaal om de storing door te geven. Je hoeft de storing niet aan de gemeente door te geven.
Informatie voor exploitanten
Exploitanten van openbare laadpalen, die laadpalen willen plaatsen in Amersfoort, kunnen contact met ons opnemen. Meer over onze werkwijze lees je op de pagina Laadpaal plaatsen als exploitant.
Vragen?
Heb je een vraag over laadpalen? Stuur een e-mail naar laadpalen@amersfoort.nl.