Plan: | Verzetsplein |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00045-0301 |
Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (als onderdeel van de Monumentenwet 1988) in werking getreden. Hiermee zijn de uitgangspunten van het Verdrag van Malta (1992) in de Nederlandse wetgeving opgenomen.
Archeologische beleidskaart
In lijn met de nieuwe archeologiewetgeving is de Amersfoortse ABP-kaart omgezet in een archeologische beleidskaart waar per gebied wordt aangegeven hoe moet worden omgegaan met de archeologie bij het ontwikkelen en uitvoeren van plannen / bodemverstorende projecten (28 september 2010 vastgesteld door de gemeenteraad).
De nieuwe beleidskaart kent een onderverdeling in gebieden met verschillende kleuren. Per gebied is een beleidsadvies geformuleerd. Zo zijn er gebieden die daadwerkelijk waardevol zijn en daardoor een hoge archeologische verwachting hebben en andere gebieden hebben een middelmatige of zelfs lage archeologische verwachting.
Bescherming per gebied
Ter voldoening aan artikel 38a van de Monumentenwet nemen we in bestemmingsplannen een regeling ten aanzien van de archeologische monumenten op, voor zover die al niet zijn beschermd via de Monumentenwet. De rode gebieden zijn beschermd via de lijn van de Monumentenwet. Voor de overige gebieden wordt in de betreffende bestemmingsplannen een regeling opgenomen.
Regeling in bestemmingsplan
Gezien de daarbij betrokken belangen en de wettelijke plicht om in de bestemmingsplannen nadrukkelijk rekening te houden met archeologie wordt in voorkomende gevallen gekozen voor een dubbelbestemming. Dit brengt goed tot uitdrukking dat archeologie op zichzelf dient te worden beoordeeld en ten opzichte van de medebestemming van primair belang is.
De dubbelbestemming omvat een eigen stelsel van regels voor bouwen en gebruik, dat functioneert naast (of boven) de regeling die is verbonden aan de onderliggende bestemming.
Archeologisch waardevolle gebieden
Binnen het plangebied bevinden zich geen wettelijk beschermde archeologische monumenten of bekende archeologische waarden. Wel zijn er archeologische verwachtingen. De archeologische waarden en verwachtingen zijn aangegeven op de Archeologische beleidskaart, die op basis van archeologische waarnemingen en vondsten, landschappelijke en historische gegevens tot stand is gekomen.
Archeologisch waardevolle verwachtingsgebieden
Het plangebied bevindt zich binnen een gebied met middelhoge archeologische verwachtingen (Archeologisch Waardevol Verwachtingsgebied, AWV 2). In geval van ontwikkelingen met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 500 m² dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.
Het plangebied bevindt zich dichtbij de west-oost georiënteerde dekzandrug, globaal gelegen tussen Lageweg en Hogeweg. Ter plaatse van bedrijventerrein Wieken-Vinkenhoef, is in de afgelopen jaren een zeer grote nederzetting uit de midden en late IJzertijd (circa 500 v. C. tot begin van de jaartelling) opgegraven. Bewoning uit de IJzertijd is ook gevonden in de lagere zone, zoals in het beekdal van de Barneveldsebeek.
Ook voor dit plangebied geldt een verwachting ten aanzien van prehistorische bewoning, met name uit de IJzertijd.
Op basis van het bureauonderzoek (bijlage 5) worden in het hele plangebied archeologische resten verwacht uit alle archeologische perioden. Gezien de archeologische waarnemingen uit de omgeving worden met name archeologische resten uit de IJzertijd verwacht. De kans op het aantreffen van nederzettingen word klein geacht aangezien het plangebied is gelegen op de relatief vochtige beekeerdgronden. Wel bestaat de kans op het aantreffen van archeologische resten die verband houden met agrarische activiteit in het verleden. Het vondstniveau wordt verwacht in de eerste ca. 30 cm beneden het maaiveld. Archeologische sporen (uitgezonderd diepe paalsporen, waterputten etc.) worden binnen ca. 50 cm beneden het maaiveld verwacht.
Ter hoogte van de voormalige buurtsupermarkt is de kans echter groot dat de bodem is verstoord tot op het archeologisch niveau. Uitgaande van een normale fundering zal de bodem tot circa 80 cm beneden maaiveld zijn geroerd. De kans op het aantreffen van intacte archeologische resten is hier daarom zeer klein.