direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Nijverheidsweg-Noord 24
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00223-0301

Toelichting

Hoofdstuk 1 Toelichting op het plan

1.1 Aanleiding

De gemeente Amersfoort is voornemens om het plangebied 'Kop van Isselt' te transformeren van bedrijventerrein naar een gemengd woon-/werkgebied. Hiervoor heeft de gemeenteraad een 'Ontwikkelkader Kop van Isselt' vastgesteld op 22 februari 2022. Dit vormt de basis voor verdere uitwerking van een stedenbouwkundig plan/ uitwerkingsvoorstel. Op 4 juli 2023 heeft de gemeenteraad van Amersfoort een voorbereidingsbesluit voor de Kop van Isselt vastgesteld. Met het voorbereidingsbesluit worden ontwikkelingen tegengehouden die in strijd zijn met de Ontwikkelkader Kop van Isselt. Nadat het stedenbouwkundig plan/uitwerkingsvoorstel is vastgesteld zal dit worden verwerkt in het omgevingsplan dat ook weer door de gemeenteraad moet worden vastgesteld.

Het Shell tankstation, gelegen op de Nijverheidsweg-Noord 24, is gelegen binnen het plangebied 'Kop van Isselt'. In het verleden verkocht het tankstation LPG. Achter het tankstation ligt een LPG vulpunt. Het tankstation en het vulpunt hebben een veiligheidszone, opgenomen in het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. snelwegen'.

Om in de toekomst woningbouw in en rondom het plangebied mogelijk te maken dient In het kader van de 'Ontwikkelkader Kop van Isselt' het LPG-vulpunt ter plaatse buiten werking te worden gesteld en de verkoop van LPG te worden gestaakt.

De gemeente Amersfoort is met de eigenaar van het Shell tankstation op de betreffende locatie overeengekomen om het LPG vulpunt te verwijderen en de LPG verkoop te stoppen. Het laatste is sinds 1 januari 2023 reeds gebeurd. Om de voorgenomen ontwikkeling juridisch bindend te maken dient de milieuvergunning en het geldende bestemmingsplan te worden aangepast. Het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen, e.o. snelwegen' geeft hiervoor een wijzigingsbevoegdheid. Het voorliggend wijzigingsplan maakt hiervan gebruik.

Met het voorliggend wijzigingsplan wordt vastgelegd dat het verkopen van LPG en het opslaan van LPG in de toekomst niet meer mogelijk is. Daarmee kan ook de LPG-hindercontour verwijderd worden uit het bestemmingsplan.

1.2 Locatie van het plangebied

Het plangebied is gelegen op de kruising van de Amsterdamseweg en de Nijverheidsweg-Noord. Op de afbeelding hieronder geeft het rode kruis de locatie van het plangebied weer ten opzichte van de binnenstad van Amersfoort.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00223-0301_0001.jpg"

Bron: Google maps

1.3 Bestaande en nieuwe situatie

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00223-0301_0002.jpg" Foto zijaanzicht plangebied. Bron: Google maps

Het Shell tankstation is bereikbaar via de Amsterdamseweg en de Nijverheidsweg-Noord. De huidige situatie, zichtbaar op de foto hierboven, blijft ruimtelijk intact. Volgens het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' kent de planlocatie een 'bedrijventerrein -1' bestemming, een functieaanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen met LPG' en een gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - lpg'. De afbeelding hieronder geeft met de blauwe cirkel de gebiedsaanduiding weer. Het zwarte vlak geeft de functieaanduiding weer. De blauwe cirkel boven het tankstation is de 'veiligheidszone - lpg' van de lpg vulplaats.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00223-0301_0003.jpg"

Afbeelding planologische situatie. Bron: Ruimtelijkeplannen.nl

1.4 Doel van dit wijzigingsplan en nieuwe situatie

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00223-0301_0004.jpg"

Op dit plan is de wijzigingsbevoegdheid voor het college van B&W van toepassing.

Artikel 5.5.3. van het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. snelwegen' schrijft het volgende voor:

'Burgemeester en wethouders kunnen overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.6, lid 1, onder a van de Wro het plan wijzigen om de functieaanduidingen te wijzigen indien de betreffende functies zijn beëindigd'.

Met deze regel kan de functieaanduiding worden aangepast van 'verkooppunt motorbrandstoffen met lpg' naar 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg'.

Omdat de regels behorende bij de functieaanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg' al bestaat in het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen', hoeven deze niet opnieuw te worden opgenomen in dit wijzigingsplan.

Artikel 47.5.2 geeft het college van B&W de bevoegdheid om de gebiedsaanduiding 'veiligheidszone lpg' aan te passen.

Burgemeester en Wethouders kunnen het bestemmingsplan wijzigen in die zin dat:

a. de gebiedsaanduiding “Veiligheidszone - lpg” van de verbeelding wordt verplaatst, verkleind of verwijderd, indien de vergunning van de betreffende risicovolle inrichting is gewijzigd of de betreffende risicovolle inrichting ter plaatse is beëindigd;

b. burgemeester en wethouders kunnen toepassing geven aan de in 47.5.2 onder a bedoelde wijzigingsbevoegdheden indien hierdoor geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de veiligheid van personen.

De afbeelding geeft de verbeelding van het wijzigingsplan weer. De gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - lpg' van het tankstation en de vulplaats is verwijderd en hebben een nieuwe waarde gekregen, namelijk 'overige zone - herziening planregels'. De functieaanduiding op het tankstation is aangepast van 'verkooppunt motorbrandstoffen met lpg (vml) ' naar verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg (vm)'.

Omdat de functieaanduiding 'overige zone - herziening planregels' nog niet voorkomt in het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen', is hiervoor een regel opgenomen in dit wijzigingsplan.

1.5 Milieu

Met dit wijzigingsplan worden geen extra (bouw)activiteiten toegestaan. Regeltechnisch wordt alleen de verkoop van lpg en het vullen en bewaren van lpg verboden. Aangezien de huidige bebouwing intact blijft en er ruimtelijk geen verandering plaatsvindt, is gekozen om de milieuaspecten niet verder te behandelen. Deze zijn al behandeld in het geldende bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen'.

Hoofdstuk 2 Beleid

Vanwege de geringe regeltechnische omvang van dit wijzigingsplan wordt alleen het relevante lokale beleid behandeld.

2.1 Beleidskader Kop van Isselt

De ligging van Kop van Isselt heeft veel potentie: centraal in de stad, aan de Eem en op een steenworpafstand van de historische binnenstand én het buitengebied. De huidige staat van het gebied benut die potentie niet. In de loop der tijd is het gebied verouderd en rommelig geworden en is ingesloten door onaantrekkelijke of ontoegankelijke randen. Als industrieterrein heeft het al lang zijn beste tijd gehad, het huidige gebruik is extensief en de openbare ruimte heeft geen verblijfskwaliteit. Voeg daarbij de grote vraag naar woningen in Amersfoort en een herontwikkeling tot een intensiever gebruikt stedelijk gebied ligt voor de hand

Kop van Isselt is een van de deelgebieden binnen Langs Eem en Spoor. Begin 2020 heeft een aantal grondeigenaren in het gebied en de gemeente de intentieovereenkomst Kop van Isselt ondertekend. Het doel van deze overeenkomst was te komen tot een uitvoerbaar Ontwikkelkader dat door alle partijen wordt gesteund. Het Ontwikkelkader is een ambitieus toekomstperspectief voor Kop van Isselt. Dit toekomstperspectief is het resultaat van een uitgebreid participatieproces, waarbij de mogelijkheden van dit gebied verkend zijn door gemeente Amersfoort, diverse betrokken inwoners, belangengroepen en zes grondeigenaren. Ook zijn mogelijke richtingen, “toekomstbeelden” en kaders aan de stad voorgelegd.

Met dit Ontwikkelkader als een ambitieus toekomstperspectief voor Kop van Isselt beogen we een ‘Ontwikkelkader’ te schetsen waarmee Kop van Isselt de komende jaren kan worden ontwikkeld tot een vitaal stadsdeel met ruimte voor werken, wonen en verblijven. Een stadsdeel dat profiteert van de nabijheid van de binnenstad, de ligging aan de Eem en de nabijheid van het buitengebied. Dit Ontwikkelkader geeft u een indruk van de ambities en wensen om de transformatie van het gebied in te zetten naar een multifunctionele en bruisende nieuwe stadswijk. De ambities en wensen voor Kop van Isselt zijn uitgewerkt aan de hand van de vijf onderstaande thema’s van Langs Eem en Spoor. De thema’s zijn vertaald naar principes die specifiek zijn voor Kop van Isselt.

Invulling van de vijf centrale thema’s van Langs Eem en Spoor, bepalen voor Kop van Isselt de uitgangspunten die richting geven aan de ontwikkeling van het plangebied:

1. Identiteit - De verbindende stadsbuurt

Kop van Isselt krijgt een stedelijk imago met een sterk buurtgevoel. Dat gevoel draait om verbinding: tussen mensen, functies, ruimtes. En verbinding op meerdere schaalniveaus: binnen de stadsbuurt, met de aangrenzende gebieden, met de rest van de stad, met de Eem en met het landschap buiten de stad.

2. Openbare ruimte - Rust en reuring rond het Eempark;

Het stadsleven in Kop van Isselt biedt rust en reuring. De gebouwen zijn functioneel en mooi. Het openbaar gebied vloeit in elkaar tot één groen-blauw landschap, met respect voor de geschiedenis en de identiteit van Amersfoort.

3. Duurzaamheid – Vitaal stadleven met oog op de toekomst;

Wonen of werken in Kop van Isselt betekent groen, gezond, slim leven. De drie prioriteiten voor een duurzame stadsbuurt zijn het creëren van een vitale buurthub, een verbindend landschap en het toepassen van toekomstgerichte systemen.

4. Programma – Inclusief wonen en nieuwe nijverheid;

Op Kop van Isselt ontstaan nieuwe impulsen voor stedelijk wonen en werken, met veel variatie van bewoners en bedrijven en volop ruimte voor ontmoeting. Bewoners vinder er rust en reuring; ondernemers vinden er interactie en inspiratie; bezoekers vinden er gezelligheid en schoonheid.

5. Mobiliteit - Slim verplaatsen in de loopstad.

Slim verplaatsen in de Loopstad. Het stadsleven op Kop van Isselt geeft voorkeur aan de voetganger, de rolstoeler, de stepper, de fietser. Het groen en de Eem zijn openbaar toegankelijk en voor iedereen. Overal is het prettig wandelen en er komt een goed fietsnetwerk.

Deze uitgangspunten zijn de kaders voor een ruimtelijk en programmatisch toekomstbeeld en zijn te beschouwen als een overkoepelende inzet bij de gebiedsontwikkeling. De principes van Kop van Isselt staan verder uiteengezet in deel I van het Ontwikkelkader.

Conclusie

Vanwege het veiligheidsrisico die de opslag en verkoop van lpg met zich mee brengt, is het verwijderen en staken van de lpg verkoop en opslag een vereiste om woningbouw in het gebied mogelijk te maken. Bovendien zorgt het verwijderen van lpg ook voor het staken van lpg transport naar het plangebied, waardoor risico's ten aanzien van externe veiligheid in het gebied afnemen.

Hoofdstuk 3 Uitvoerbaarheid

3.1 Economisch

Er is met een rechtspersoon van het bedrijf die het tankstation in bezit heeft een anterieure overeenkomst gesloten. Hierin is vastgelegd dat de kosten voor de planologische procedure, de gemeentelijke begeleiding van de planprocedure en alle andere kosten van de gemeente die verband houden met de grondexploitatie van dit plan, door de eigenaar van het perceel aan de gemeente worden betaald. Het plan wordt economisch uitvoerbaar geacht.

3.2 Maatschappelijk

Aangezien dit wijzigingsplan een beperkte, regeltechnische verandering kent, wordt alleen gebruik gemaakt van de wettelijk verplichte communicatiemomenten. Het eerste moment is het ter inzage leggen van het ontwerpwijzigingsplan. Iedereen kan gedurende een periode van zes weken een zienswijze indienen over dit ontwerpwijzigingsplan. Het plan heeft vanaf donderdag 5 oktober tot en met woensdag 15 november 2023 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

3.3 Juridisch

Het wijzigingsplan bestaat uit een verbeelding en bijbehorende regels en wordt vergezeld van deze toelichting. Op de verbeelding worden de wijzigingen ten opzichte van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' opgenomen. In de regels worden uitsluitend die regels opgenomen die wijzigen ten opzichte van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen'.

Na het onherroepelijk worden van het wijzigingsplan, krijgen de verbeelding en de regels hetzelfde rechtskarakter als de verbeelding en de regels van het bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen”. Zij worden dan geacht daarvan deel uit te maken.

De regels van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen' zijn onverkort van toepassing op het voorliggende wijzigingsplan.

Het ontwerpwijzigingsplan heeft van 5 oktober t/m 15 november 2023 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.