Samenvatting collegebesluiten 8 april 2025

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten. Dit zijn de besluiten met een korte toelichting van deze week.

Samenvatting collegebesluiten 

Richtlijnen inpassing elektriciteitsvoorzieningen in openbare ruimte

De komende jaren zijn in Amersfoort zo’n 400 extra elektriciteitshuisjes nodig met daarbij honderden kilometers kabel. Zo kan het stroomnet de groeiende vraag naar stroom aan. Voor het vinden van plekken voor deze elektriciteitshuisjes heeft het college richtlijnen vastgesteld. Hierin staat wat de eisen van Stedin zijn én welke afwegingen de gemeente maakt. We willen bijvoorbeeld niet dat plaatsing ten koste gaat van groen, dat de openbare ruimte versnippert, of dat uitzicht vanuit woningen of voor verkeer wordt belemmerd. Het is een uitdaging om geschikte plekken voor de elektriciteitshuisjes te vinden. Toch werkt de gemeente hieraan mee, omdat we een betrouwbaar stroomnet willen. De richtlijnen geven ook mogelijkheden om de elektriciteitshuisjes te verfraaien of juist te verstoppen in groen. Er zijn al afspraken met Stedin over het beschilderen van de huisjes. Dat is ook voor de nieuwe huisjes mogelijk.

Adviesrecht Raad BOPA Hogeweg 247

De eigenaren van de Hogeweg 247 hebben een omgevingsvergunning aangevraagd voor het splitsen van het perceel Hogeweg 247 in 3 (bouw)kavels ten behoeve van drie woningen. Het college wil deze vergunning graag verlenen. Omdat de bouwplannen niet passen binnen het geldende omgevingsplan, kan de gemeenteraad in de vergunningprocedure gebruik maken van haar adviesrecht. In dat geval komt de gemeenteraad tot een oordeel over de vergunningaanvraag. In deze raadsinformatiebrief informeert het college de gemeenteraad over de aanvraag en waarom het college hier een vergunning voor wil geven. Ook vraagt het college de gemeenteraad om binnen twee weken te reageren als zij voor deze vergunningaanvraag gebruik wil maken van haar adviesrecht.  

Adviesrecht Raad BOPA Hogeweg 211a

De eigenaren van Hogeweg 211a hebben een vergunning aangevraagd voor de sloop van de bestaande woning en de bouw van een nieuwe woning op hun perceel. Het college wil deze vergunning graag verlenen. Omdat de bouwplannen niet passen binnen het geldende omgevingsplan, kan de gemeenteraad in de vergunningprocedure gebruik maken van haar adviesrecht. In dat geval komt de gemeenteraad tot een oordeel over de vergunningaanvraag. In deze raadsinformatiebrief informeert het college de gemeenteraad over de aanvraag en waarom het college hier een vergunning voor wil geven. Ook vraagt het college de gemeenteraad om binnen twee weken te reageren als zij voor deze vergunningaanvraag gebruik wil maken van haar adviesrecht.

Evaluatie Sportnota 2019-2024 en vooruitblik nieuwe Sport- en beweegnota 

De gemeente heeft samen met verschillende partijen in de stad de resultaten en effecten van de Sportnota 2019-2024 geëvalueerd. De uitkomsten daarvan verwerken we in een nieuwe Sport- en beweegnota voor de jaren 2025-2031. Daarbij kijken we ook naar landelijke ontwikkelingen en halen we informatie op bij zoveel mogelijk betrokken partijen. Speciale aandacht is er voor goede organisatie van de sportverenigingen, het samenwerken met andere beleidsterreinen waardoor bewegen steeds meer de functie van preventie krijgt en het stimuleren van bewegen, waardoor er steeds minder mensen inactief zijn.

Vervolg Wijkaanpak Sociaal

Samen met sociale partners en mensen die in de wijk wonen en werken, is de gemeente in drie wijken gestart met het maken van een ‘wijkplan sociaal’. Deze komt in plaats van losse wijkplannen van de verschillende organisaties die in de wijk actief zijn. Het wijkplan sociaal bestaat uit doelen voor de wijk en activiteiten om die doelen te bereiken. Hiermee willen we bijdragen aan een betere gezondheid van inwoners van Amersfoort en dat zij actief mee kunnen doen in de samenleving.  

We betrekken inwoners bij het maken van wijkplannen en maken samen met organisaties keuzes voor activiteiten die voor inwoners uit de wijk helpend zijn. Het college besluit de wijkplannen in de eerste drie wijken eerst af te ronden en met organisaties afspraken te maken over de uitvoering van het plan. Daarna gaan we verder met het maken van wijkplannen in de andere wijken. We hebben 2025 en 2026 nodig om in alle wijken een wijkplan sociaal te realiseren.

Plan van aanpak informatiehuishouding versneld verbeteren

Amersfoort hecht veel waarde aan het vertrouwen van haar inwoners in de gemeente. Daarom maken we zo snel en veilig mogelijk informatie openbaar. Daarbij houden we rekening met de privacy van onze inwoners. De gemeente vindt het belangrijk om goed en veilig om te gaan met persoonsgegevens en andere informatie die de gemeente verwerkt.

De komende jaren gaat de gemeente de informatiehuishouding daarom verder verbeteren. Hierbij ligt prioriteit bij het op orde brengen van informatiesystemen, zodat we (persoons)gegevens veilig bewaren en alleen zo lang dat nodig is. We beginnen bij de informatiesystemen met een hoger risico.  

Verordening antidiscriminatievoorziening  

Het aantal meldingen van discriminatie in de provincie Utrecht is in 2024 fors toegenomen. In het afgelopen jaar maakten 1.461 inwoners in de provincie Utrecht een melding bij Discriminatie.nl. Ten opzichte van 2023 een forse stijging van 134 % in de hele provincie.

Ook in Amersfoort nam het aantal meldingen flink toe. 180 meldingen in 2024. Dat is een stijging van 78% ten opzichte van 2023. De organisatie schrijft de stijging toe aan de naamsverandering van de organisatie. Voorheen heette de antidiscriminatievoorziening Artikel 1. Sinds de naamsverandering in Discriminatie.nl is de organisatie herkenbaarder. Meer mensen weten de weg te vinden naar het meldpunt.

Countdown033: financiële dekking editie 2025- 2026  

Het centraal aftelmoment Countdown033 is na vier jaar een belangrijk evenement tijdens de jaarwisseling. Hét moment om samen het nieuwe jaar te vieren, zonder vuurwerk. Dit zorgt voor saamhorigheid en minder overlast.

Ook geeft Countdown033 een podium aan Amersfoortse artiesten en makers. Het organiseren van Countdown033 kost € 120.000. Sponsoren nemen een deel van de kosten voor hun rekening, maar dat is niet genoeg. Daarom stelt het college voor aan de Raad om hiervoor eenmalig geld uit de reserve voor evenementen te gebruiken. 

Schriftelijke raadsvragen

Het college heeft de onderstaande raadsvragen beantwoord.

  • Wapenvergunningen en sociale veiligheid
  • Het vorderen van legitimatie bij demonstraties
  • Prioriteit aanpak wachtlijst jeugdzorg 

Collegeberichten

Het college stelde de onderstaande collegeberichten vast.  

  • Start ontwikkeling woningbouw Barchmann Wuytierslaan 81 
  • Kansen voor vergroening in Kruiskamp, Leusderkwartier en de Binnenstad 
  • Aanpak vervanging kademuur Grote Koppel 
  • Vervolg op peiling 'Ervaring opdoen met rapporteurs bij participatieprocessen' 
  • Sporthal Zielhorst per direct gesloten 
  • Stand van zaken opleverpunten Amerena

Documenten

Benieuwd naar de onderliggende stukken en gepubliceerde collegeberichten?  Bekijk deze op de website Politiek Portaal