Trouwen en geregistreerd partnerschap melden
Algemeen
Jij en je partner hebben plannen om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan: gefeliciteerd! Bij het voorbereiden van jullie trouwdag komt veel kijken. Je leest hier welke stappen je moet zetten. Meld je trouwplannen zo snel mogelijk bij de gemeente. Dit kan al vanaf een jaar vóór de huwelijks- of partnerschapsdatum.
Stap 1: Bepaal je wensen
Om een huwelijk of geregistreerd partnerschap goed te regelen, moet je verschillende keuzes maken. Die keuzes (1 tot en met 4) hebben we hieronder op een rijtje gezet. Bespreek eerst samen wat jullie het liefst willen.
1. Huwelijk of partnerschap?
Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn voor de wet gelijk. Belangrijk verschil: geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend. De procedure, de kosten en de faciliteiten van de gemeente zijn hetzelfde als bij een huwelijk. Je doorloopt dezelfde stappen.
Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap heb je automatisch een aantal dezelfde rechten en plichten. Lees op de website van de rijksoverheid wat deze rechten en plichten binnen het huwelijk of partnerschap zijn.
Beperkte gemeenschap van goederen
Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat dan doe je dat automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je dit anders regelen? Je kunt dit aanpassen in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Dit kan bij een notaris. Je hoeft dit niet aan de gemeente te melden, de notaris zet dit in het huwelijksgoederenregister.
Partnerschap omzetten in huwelijk
Je kunt een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Een huwelijk kun je niet omzetten in een geregistreerd partnerschap.
2. Soort ceremonie
Wil je een gratis ceremonie, een eenvoudige ceremonie of een uitgebreide ceremonie? Op de pagina Trouwceremonies lees je wat deze ceremonies inhouden en wat de kosten zijn.
3. Locatie
In Amersfoort kun je kiezen uit verschillende trouwlocaties van de gemeente. Zoals het Oude Stadhuis of het stadhuis. Je kunt ook zelf een locatie kiezen. Leg in dat geval eerst de locatie vast voordat je je huwelijk of partnerschap aan de gemeente meldt. Vul samen met de beheerder of eigenaar van de locatie de instemmingverklaring in. Deze verklaring moet je uploaden bij het invullen van het online formulier.
4. Datum
Houd er bij de keuze voor een datum rekening mee dat sommige trouwceremonies alleen op bepaalde dagen, tijden en locaties kunnen plaatsvinden. Gratis trouwen in Amersfoort kan bijvoorbeeld alleen op maandagen om 16.00 of 16.15 uur in de trouwkamer van het stadhuis.
5. Trouwambtenaar
Je mag een trouwambtenaar van Gemeente Amersfoort kiezen of doorgeven dat je geen voorkeur hebt. Lees alvast meer over de trouwambtenaren in het formulier Melding huwelijk of geregistreerd partnerschap, klik dan op de tab Ambtenaren. Je kunt dit formulier openen en bekijken zonder dat je het verstuurt. Je kunt in het formulier ook zien wanneer een trouwambtenaar wel en niet in te plannen is. Zodra je het formulier verstuurt om je huwelijk of partnerschap te melden, kun je in het opmerkingenveld (aan het eind) ook aangeven welke trouwambtenaar jouw 2e of 3e voorkeur heeft.
Stap 2: Check wat er mogelijk is
Wanneer je kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap kunt aangaan, hangt af van je wensen voor de soort ceremonie, de trouwambtenaar en de locatie. Via het online formulier Melding huwelijk of geregistreerd partnerschap kun je nagaan welke datum(s) en tijden beschikbaar zijn. Dit kun je checken zonder dat je direct je huwelijk of partnerschap vastlegt. Je kunt maximaal 12 maanden vooruit plannen.
Stap 3: Regel documenten
Je kunt je keuze pas definitief maken als je de volgende documenten hebt:
- Een kopie van de identiteitsbewijzen van alle getuigen. Dit kan een kopie van een paspoort, rijbewijs of ID-kaart zijn. Je mag minimaal 2 en maximaal 4 getuigen meenemen. Iedereen van 18 jaar of ouder mag getuigen.
- De instemmingverklaring voor gebruik van de locatie. Dit geldt alleen als het gaat om een locatie die jullie zelf hebben gekozen.
- Documenten uit het buitenland. In sommige gevallen heb je een verklaring van ongehuwd zijn nodig. Bijvoorbeeld als je in het buitenland bent geboren, getrouwd, gescheiden of als je in het buitenland hebt gewoond.
Let op: het kan lang duren om de juiste documenten naar Nederland te krijgen. Vraag de documenten zo snel mogelijk aan.
Stap 4: Trouwboekje / partnerschapsboekje
- standaard boekje (van kunststof): € 21,-
- luxe boekje (van leer): € 32,-
Je betaalt deze kosten met iDEAL, direct bij het invullen van het formulier voor het melden van huwelijk of partnerschap.
Stap 5: Meld je huwelijk of partnerschap
Online melden
Dit hebben jullie nodig om het huwelijk of partnerschap online te melden:
- De DigiD inloggegevens van jullie beiden. In het formulier log je na elkaar in.
- De keuze voor de datum, het tijdstip en de locatie van de plechtigheid.
- Een kopie van het identiteitsbewijs van je getuigen.
- De instemmingsverklaring voor gebruik van de locatie als jullie zelf een locatie hebben gekozen.
Je betaalt deze kosten met iDEAL, direct bij het invullen van het formulier.
Let op: de ceremonie is pas definitief als je de bevestigingsmail met gekozen datum, tijd en locatie hebt ontvangen van de gemeente. Dit is een andere mail dan de bevestiging dat we jouw melding van het huwelijk of partnerschap hebben ontvangen.
Melden in het stadhuis
Heb je geen DigiD of lukt het niet via de website? Maak dan een afspraak voor aan de balie in het stadhuis. Bel daarvoor met telefoonnummer 14 033. Alleen jij en je partner zijn aanwezig bij deze afspraak.
Neem dit mee naar de afspraak:
- een geldig identiteitsbewijs van jou en je partner
- een kopie van de identiteitsbewijzen van alle getuigen
- de geprinte instemmingsverklaring voor gebruik van de zelfgekozen locatie
- je pinpas. In het stadhuis kun je alleen pinnen
Contact
Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar trouwen@amersfoort.nl of bel ons op telefoonnummer 14 033. Ook als er iets verandert, horen we dat graag zo snel mogelijk. Bijvoorbeeld als de locatie of tijd wijzigt of als een getuige toch niet aanwezig kan zijn.