Wettelijke verplichtingen bij verduurzamen en energie besparen
Algemeen
Jouw onderneming heeft mogelijk bepaalde plichten voor energiebesparing. Dit is noodzakelijk om gestelde klimaatdoelen te halen en daarmee ons land en onze stad leefbaar te houden. Voor onszelf en voor de generaties na ons.
Energiebesparingsplicht
Verbruikt jouw bedrijf of instelling (Wet milieubeheer-inrichting) per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (gelijkwaardig)? Dan ben je op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit heet de energiebesparingsplicht.
Meer over de energiebesparingsplicht en wat dat voor jou betekent lees je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Energielabel C voor kantoren
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is én welke verbeteringen mogelijk zijn. Hoe minder fossiele energie een gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A+++++ het beste.
Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen van 100 m2 of groter minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag je het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken.
Benieuwd of deze verplichting relevant is voor jouw gebouw? Raadpleeg dan de beslisboom op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Uitgebreidere informatie over de energielabelplicht lees je ook op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie
Sinds 1 februari 2022 gelden nieuwe voorwaarden voor het toepassen van hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie. Renoveer je je gebouw? Dan ben je verplicht een minimumwaarde hernieuwbare energie toe te passen als:
- het een ingrijpende renovatie is en
- je een installatie voor ruimteverwarming of ruimtekoeling plaatst, (deels) vernieuwt, verandert of vergroot.
Meer informatie over hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Laadvoorzieningen bij grootschalige renovatie of nieuwbouw
Bij een grootschalige renovatie of nieuwbouw van utiliteitsgebouwen, is het verplicht om minimaal 1 oplaadpunt aan te leggen bij utiliteitsgebouwen met meer dan 10 parkeervakken op hetzelfde terrein. Ook moet er leidinginfrastructuur (loze leidingen) worden aangelegd voor 1 op de 5 parkeervakken.
Vanaf 2025 moet er minimaal 1 oplaadpunt zijn aangelegd bij bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeervakken op hetzelfde terrein.
Meer informatie over wetgeving rondom laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Meer informatie
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor verduurzaming van jouw onderneming? Stuur een e-mail naar duurzaamondernemen@amersfoort.nl. We nemen zo snel mogelijk contact op.
Meer weten over duurzaam ondernemen? Het platform AmersfoortDuurzaam.nl wordt doorlopend aangevuld met voorbeelden van duurzame inwoners en ondernemers in Amersfoort.