Woonadviescommissie Amersfoort

Algemeen

De Woonadviescommissie Amersfoort (WAC) beoordeelt de gebruikskwaliteit van bouwplannen van nieuwbouwwoningen, openbare gebouwen en de openbare ruimte. Dit doet zij vanuit het oogpunt van de toekomstige bewoners en gebruikers. Ook wordt gekeken of het plan overeenkomt met het beleid van de gemeente.

Waarom een Woonadviescommissie?

Gemeente Amersfoort wil duizend woningen per jaar bouwen. Oude bedrijfsterreinen veranderen in nieuwe woonwijken, leegstaande kantoren transformeren naar woningen: Amersfoort bouwt volop. Het is daarom belangrijk om goed naar de gebruikskwaliteit van de bouwplannen te kijken. 

Ontwerpvoorstel van het Hoefkwartier met daarop gebouwen, bomen en mensen
ontwerpvoorstel van de nieuwe woonwijk Hoefkwartier. In de komende jaren worden hier nieuwe woningen gebouwd en kantoorpanden getransformeerd naar woningen. De Woonadviescommissie kijkt mee met de plannen.

Wat doet de Woonadviescommissie?

De WAC adviseert zowel gemeente als planontwikkelaars over de bouwplannen in Amersfoort. Het gaat vooral om woningbouw en de woonomgeving, maar de WAC is bijvoorbeeld ook betrokken bij de ontwikkeling van openbare gebouwen zoals het Huis voor de Stad en de herontwikkeling van het stationsgebied:

  • De WAC beoordeelt de plannen op bruikbaarheid, (sociale) veiligheid, flexibiliteit in gebruik, toegankelijkheid, levensloopgeschiktheid, duurzaamheid en circulariteit. De WAC doet dit vanuit het perspectief van toekomstige gebruikers. Denk aan een handige indeling van de keuken of badkamer. Aan de goede bereikbaarheid van de fietsenstalling of een veilige toegang naar een parkeergarage. Ook bekijkt de WAC of het plan overeenkomt met het beleid van de gemeente Amersfoort. Vervolgens geeft de WAC een onafhankelijk advies aan de gemeente Amersfoort of de planontwikkelaar. 
  • De WAC komt twee keer per maand samen op het stadhuis. Op de agenda staan de nieuwste bouwplannen in de gemeente Amersfoort. Vaak licht de ontwikkelaar of architect het plan toe aan de hand van een situatieschets en plattegronden.
  • De WAC bekijkt de gebruikskwaliteit van deze plannen kritisch. Vervolgens formuleert de commissie voorstellen tot verbetering en adviseert de opdrachtgever over de beste gebruikskwaliteit. 

De commissie wil in een vroeg stadium (Voorlopig Ontwerp) bij de bouwplannen betrokken zijn. Dan levert het toepassen van de adviezen geen meerkosten op in de bouw, maar wel een beter bruikbare woning. En in een aantal gevallen een besparing op toekomstige aanpassingskosten. Een goed advies leidt vaak tot een aantrekkelijker en beter ontwerp. Aanpassingen achteraf en extra kosten zijn zo te voorkomen. Soms zijn een paar kleine wijzigingen in het ontwerp al genoeg om de woonkwaliteit en daarmee het woonplezier van bewoners te verbeteren.

Samenstelling en ontstaan WAC

De WAC bestaat uit 10 onafhankelijke leden. De leden van de commissie zijn deskundige vrijwilligers met een achtergrond als architect, WMO-consulent en ergonoom. Én ervaringsdeskundigen, zoals op het gebied van de toegankelijkheid voor slechtzienden. Ze voelen zich allemaal zeer betrokken bij hun eigen stad en volgen speciaal de ontwikkelingen van het wonen.

Tijdens de wederopbouw in 1946 werd de eerste Adviescommissie Wonen opgericht in Rotterdam. Het doel was om met behulp van deze commissie de bruikbaarheid van nieuwe woningen te verhogen. Meer gemeenten volgden. De commissies bestonden jarenlang uitsluitend uit vrouwen en werden Vrouwenadviescommissies, of VAC's, genoemd. Inmiddels hebben de meeste Nederlandse gemeenten een onafhankelijke Woonadviescommissie. 

Meer informatie

De WAC is te bereiken via het e‑mailadres: wonen@amersfoort.nl.