Zwerfafval

Algemeen

Zwerfafval geeft een gevoel van onveiligheid. Het kost jaarlijks € 775.000 om dit afval op te laten ruimen. Gelukkig zijn er steeds meer vrijwilligers die meehelpen om zwerfafval op te ruimen. Ook jij kunt meewerken aan een schone stad.

Zelf zwerfafval opruimen

Er zijn in Amersfoort ruim 2.100 vrijwilligers die weleens zwerfafval opruimen. Doe je ook mee?

  • Organiseer een actie om zwerfafval op te ruimen samen met bijvoorbeeld je buren, de school van je kind(eren), sportclub of andere vereniging. Wij helpen je graag met prikkers, veiligheidshesjes, handschoenen en afvalzakken. Na de actie zorgen wij ervoor dat het afval gratis wordt opgehaald.
  • Zet jezelf op de kaart, zoek een opruimmaatje of zwerfafvalactie in de buurt of start een eigen actie tegen zwerfafval via de website Amersfoort Schoon. Daar kun je ook een afvalgrijper aanvragen.
  • Let altijd goed op je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers als je zwerfafval opruimt. Draag een veiligheidshesje zodat je goed zichtbaar bent. Blijf weg uit bermen langs wegen waar de maximumsnelheid hoger is dan 50 kilometer per uur. 

Afvalgrijper aanvragen

Zwerfafval opruimen gaat makkelijker met een afvalgrijper. Die kun je van ons lenen, ook voor lange tijd. Vraag je afvalgrijper aan via de website Amersfoort Schoon. Wij leggen de afvalgrijper dan voor je klaar en geven je tips over het opruimen van zwerfafval.

Zwerfafval melden

Wil je een melding doen over zwerfafval in de openbare ruimte? Dan kan online of via de MijnGemeente-app.

Melding doen

Idee of project aanmelden

Heb je zelf een goed idee om onze stad schoon te houden? De gemeente kan je ondersteunen bij initiatieven om zwerfafval te verminderen of te voorkomen. Stuur ons een mail via gewoonschoon@amersfoort.nl.

Lessen over zwerfafval

Wij bieden in Amersfoort lessen aan over (zwerf)afval voor kinderen op de basisschool, het voorgezet onderwijs en het mbo. Wil je advies of ondersteuning bij onderwijsprojecten over (zwerf)afval? Kijk dan op:

Voorbeelden van acties en projecten

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van acties en projecten tegen zwerfafval, van verschillende organisaties en bedrijven. Dit geeft een beter beeld van wat mogelijk is.

Zwerfafval opruimen met bakfiets

Een zorgboerderij wil samen met cliënten bijdragen aan een schone(re) wijk. Als gemeente hebben we een bijdrage geleverd aan de aanschaf van aangepaste bakfietsen. Daarmee kunnen de cliënten van de zorgboerderij hun werkzaamheden tegen zwerfafval makkelijker en beter uitvoeren.

Het resultaat:

  • Cliënten van de zorgboerderij helpen met hun dagbesteding mee aan een maatschappelijk doel.
  • Zij worden en voelen zich daardoor (extra) gewaardeerd door buurtbewoners.
  • Waar de cliënten werken wordt en blijft het zichtbaar schoner.

Actie tegen zwerfafval

Een kinderdagverblijf wil op een leuke, actieve, en leerzame manier zwerfafval opruimen in de buurt. De gemeente heeft gezorgd voor opruimmaterialen, inzet van de aannemer, een bijdrage aan publiciteit en de organisatie bedankt met een verrassing.

Het resultaat:

  • Het kinderdagverblijf maakt kinderen en ouders bewust van zwerfafval.
  • De actie is een voorbeeld voor de buurt en andere instellingen.
  • De buurt is opgeruimd en netjes.

School leert kinderen over impact van afval

Een mbo-school wil een project over een maatschappelijk onderwerp. De school wil proberen of dit kan met zwerfafval. De gemeente heeft een bijdrage geleverd aan de kosten om een lessenserie te maken en uit te voeren en aan activiteiten door de studenten.

Het resultaat:

  • Groepen studenten zijn zich bewust van de impact van (zwerf)afval in de stad en hoe hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering.
  • Er werd een opruimactie uitgevoerd waarbij de buurt werd  betrokken.
  • De lessenserie wordt (jaarlijks) herhaald.

Drukke publiekslocaties schoonhouden

Een maatschappelijke organisatie wil 2 drukke publiekslocaties extra schoonhouden. Dit kan door een samenwerking op te zetten en te begeleiden tussen ondernemers, inwoners/gebruikers en studenten van opleidingen.

De gemeente heeft bijgedragen aan de kosten om het project te starten en uit te voeren en aan de activiteiten binnen het project.

Het resultaat:

  • Deelnemende studenten hebben een levensechte leeromgeving binnen het project.
  • Ondernemers worden bewust gemaakt hoe zij kunnen bijdragen aan een schonere omgeving.
  • Op termijn nog schonere publiekslocaties.