Open Call Beeldende Kunst

De gemeente Amersfoort verstrekt jaarlijks een opdracht voor het uitvoeren van een beeldend kunstproject in Amersfoort. Het kunstproject heeft een sterk concept, inspireert en is realiseerbaar. Het project wordt eenmalig gerealiseerd en uitgevoerd in Amersfoort in 2023 en is in ieder geval zichtbaar voor Amersfoorters.

Project Object Trouvé winnaar Open Call 2023

Hans van Bentem (1965) is een ervaren kunstenaar. Met zijn kunstproject Object Trouvé gaat hij samenwerken met twee jonge Amersfoortse kunstenaars die nog aan het begin van hun carrière staan. Zijn ervaring en kennis gaat hij in dit project delen door gezamenlijk een aantal kunstwerken te maken voor in de openbare ruimte. Hij hoopt dat de jongere kunstenaars hem op die manier ook weer inspireren. 

Het kunstproject Object Trouvé wordt een collage van ruimtelijke voorwerpen, die schijnbaar argeloos opgesteld door de stad de aandacht zullen trekken van de voorbijgangers. De kunstwerken zullen in 2023 tijdelijk in de stad zichtbaar zijn; de exacte locatie wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

Informatie over inschrijven voor de volgende rond volgt medio 2023.

Beeldend kunstproject

Onder een beeldend kunstproject verstaan we alle kunstuitingen op één of meerdere gebieden van teken-, schilder- en grafische kunsten, beeldhouwkunst, (sociale) sculptuur en installatiekunst, conceptuele kunst, performancekunst, niet-traditionele vormen van beeldende kunst, fotografie, audiovisuele, digitale en (nieuwe) mediakunst, beeldende kunsttoepassingen en kunst in de openbare ruimte.

Door de heg
Foto: Frank Koolen, Door de heg... in Zakopane!, 2021, Open Call 2022 InTuinen

Doel

Met de Open Call wil de gemeente Amersfoort een opdracht verstrekken voor een tijdelijk kwalitatief hoogstaand beeldend kunstproject in Amersfoort met een sterk concept en uitgevoerd door professionele kunstenaars. Een permanent kunstwerk in de openbare ruimte valt dus buiten de Open Call.

Budget

Voor de Open Call 2023 stelt de gemeente Amersfoort een budget van maximaal € 30.000,- (ex btw) beschikbaar.

Planning

Indienen projectplan 1ste ronde: beoordeling projectplan 2de ronde: pitchen
Tot en met zondag 20 september 2022 tot 24.00 uur Half oktober bericht wie door is naar de pitch ronde 15 november pitch avond voor de vier beste plannen

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden:

 • Professionele kunstenaars en zelfstandige curatoren kunnen zich aanmelden voor de Open Call (alle rechtsvormen zijn toegestaan).

 • Het gaat om een project dat eenmalig gerealiseerd en gepresenteerd wordt in het volgende jaar in Amersfoort. 

Eisen

Dit zijn de eisen:

 • Ten minste drie professionele beeldend kunstenaars en/ of vormgevers zijn betrokken waarvan ten minste één uit Amersfoort.

 • Betrokken kunstenaars worden betaald conform richtlijnen kunstenaarshonoraria.

 • Het project draagt bij aan het doel van de Open Call.

Indienen projectplannen

Inzenden kan tot en met zondag 20 september 2022 24.00 uur. Inzendingen sturen naar beeldendekunst@amersfoort.nl. Voorstellen die te laat binnenkomen, niet aan de eisen voldoen en niet alle onderdelen bevatten, worden niet in behandeling genomen.

Een inzending bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Namen organisator(en) 
 2. Adresgegevens organisatoren 
 3. Titel projectplan 
 4. Projectplan met daarin:
 • Beschrijving plan/concept ondersteund door beeldmateriaal* : Wat ga je doen. (max. 5 A4)
 • Voorstel deelnemende kunstenaars met beeldmateriaal* en CV’s
 • Beschrijving van de gewenste locatie waar het project uitgevoerd zou kunnen worden of indien bekend de locatie**. De exacte locatie hoeft nog niet bekend te zijn maar we willen wel een omschrijving van wat wenselijk is voor het plan.
 • Uitvoeringsperiode: wanneer is het project zichtbaar in Amersfoort voor de bewoners en hoelang is het zichtbaar (indicatie)
 • Inzicht in de kosten en betaling kunstenaars. Is het project realiseerbaar voor € 30.000,-
 • Beschrijving van het publiek dat je wilt bereiken.
 • Cv(‘s) organisator(en)

* beeldmateriaal mag ook een filmpje zijn of verwijzing naar website met beeldmateriaal
** kunsthal KadE, Mondriaanhuis en Flehite zijn in principe als hoofdlocatie niet mogelijk omdat deze musea hun eigen programmering hebben en deze is al ver van te voren vastgelegd.

Beoordeling

In de eerste ronde wordt je aanmelding beoordeeld op het concept, uitvoerbaarheid en Cv’s. Bekijk welke criteria de commissie hanteert.

De 4 projectplannen met de hoogste score worden uitgenodigd voor beoordelingsronde 2, het geven van een pitch. Tijdens deze ronde beoordeelt de commissie de inzending op uitvoerbaarheid van het project, begroting en Pr-plan. Bekijk welke criteria de commissie hanteert.

Lees hoe de beoordeling van je plan verloopt en andere belangrijke informatie over deze opdracht.

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met Leontine Sies of Marieke Sikkens via:

Mail: beeldendekunst@amersfoort.nl
Telefoon: 14 033

Eerdere winnaars Open Call